LTO: uitroeiing Globodera is niet haalbaar

LTO Nederland vraagt aan de Europese Commissie om niet in te zetten op de volledige uitroeiing van het aardappelcysteaaltje Globodera voor de beheersing van aardappelmoeheid (AM) in de Europese Unie.

LTO%3A+uitroeiing+Globodera+is+niet+haalbaar
© Haijo Dodde

LTO Nederland reageert daarmee op het wetsvoorstel van de Europese Commissie dat juist wel gebaseerd is op volledige uitroeiing van het plantparasitaire aaltje. De organisatie wijst erop dat dit feitelijk onmogelijk is. Voor de Nederlandse aardappelteelt is het volgens LTO essentieel dat er geen onhaalbare doelen worden gesteld.

In de reactie schrijft LTO dat een nieuw wetgevingskader beter moet aansluiten bij de praktijksituatie en recht moet doen aan de huidige inzet van telers. Dit alles in lijn met de wetenschap. De resultaten van aanpak van aardappelmoeheid op dit moment in Nederland laten zien dat het huidige monitoringssysteem goed functioneert en succesvol is.


Wet direct toepasbaar

Het voorgenomen wetsvoorstel van de commissie betreft een uitvoeringsverordening. Het betekent dat de wet direct in alle EU-lidstaten op dezelfde manier toepasbaar is. Deze verordening hoeft dan ook niet vertaald te worden in nationale wetgeving.

De Europese Commissie heeft feedback gevraagd op het voorgenomen wetsvoorstel. Op basis van de ontvangen reacties kan Brussel besluiten haar voorstel aan te passen. Het uiteindelijke wetsvoorstel moet vervolgens door een expertcomité van ambtenaren uit alle lidstaten worden goedgekeurd. Pas daarna kan de uitvoeringsverordening officieel in werking treden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer