Agrarische sector moet 41 procent minder stikstof uitstoten

De agrarische sector moet 41 procent minder stikstof uitstoten in 2030. Dat staat in een plan dat vrijdag op tafel ligt bij de ministerraad, zo bevestigen Haagse ingewijden aan dagblad De Telegraaf. De industrie moet 38 procent minder uitstoten en de mobiliteitssector 25 procent.

Agrarische+sector+moet+41+procent+minder+stikstof+uitstoten
© Twan Wiermans

Daarnaast bespreekt het kabinet een eerste aanzet voor de regeling die gemaakt is om piekbelasters uit te kopen, te verplaatsen of te laten krimpen. Zo'n drieduizend boeren en bedrijven kunnen vanaf april via een digitale tool bekijken of zij voldoen aan de criteria van piekbelaster.

Mochten deze boeren gebruik willen maken van de door stikstofminister Christianne van der Wal omschreven 'woest aantrekkelijke regeling', dan dienen zij hun uitstoot met 85 tot 100 procent te reduceren. Dit gebeurt vooralsnog op basis van vrijwilligheid. 'Afhankelijk van de respons en afhankelijk van de staat van de natuur houdt het kabinet wel een dwingend instrumentarium achter de hand', zo zeggen bronnen. Omdat de regeling nog niet definitief is goedgekeurd door Brussel, kan de digitale tool nog niet meteen worden gebruikt.


Boerenorganisatie Agractie reageerde direct op het bericht in De Telegraaf. 'Boeren moeten bloeden. Andere sectoren worden ontzien en hun hangt al helemaal geen dwingend instrumentarium boven het hoofd', aldus voorman Bart Kemp, verwijzend naar de optie tot onteigening die het kabinet openhoudt als de vrijwillige regelingen onvoldoende reductie opleveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer