Interesse in Amerikaanse gentechvrije sojabonenteelt daalt

De interesse voor gentechvrije sojabonenteelt in de Verenigde Staten daalt. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse organisatie voor export van soja US Soybean Export Council (Ussec).

Interesse+in+Amerikaanse+gentechvrije+sojabonenteelt+daalt
© Hans Prinsen

In het rapport van Ussec is gekeken naar de ontwikkeling van de gegarandeerd gentechvrije teelt van soja in de Verenigde Staten. De organisatie schat dat in 2022 1,7 miljoen hectare gentechvrije sojabonen waren gecontracteerd. Daarnaast mikt Ussec op 2,1 miljoen hectare gentechvrije sojabonen in 2022 voor verwerking in voedingsproducten.

Ussec schrijft de trend van een dalende Amerikaanse gentechvrije sojabonenteelt toe aan verschillende factoren. De sojaboonprijzen zijn hoog en een gentechvrije teelt heeft doorgaans een lagere opbrengst per hectare. Ook zijn de premies die telers ontvangen niet meegestegen met de sojabonenprijs. De exportorganisatie baseert deze uitkomsten op interviews en online-enquêtes die Ussec hield onder sojabonentelers, inkopers en experts uit de industrie.


Stijging 48 procent

Verder meldt Ussec in het rapport dat in 2021 de prijzen van sojabonen met 48 procent stegen. Dat terwijl de premies voor gentechvrije sojabonen slechts 4 procent klommen. De grondstoffenprijzen groeiden in 2022 met 18 procent.


De prijzen voor gentechvrije sojabonen bestemd voor levensmiddelen gingen met 13 procent in de plus. Daarnaast wijzen telers volgens Ussec op lagere opbrengsten en problemen bij de onkruidbestrijding bij een gentechvrije teelt.

Telers hebben baat bij rassen met een hogere opbrengst en daarnaast pleiten ze voor minimumprijsgaranties. Ook dringen de ondernemers aan op het oplossen van verzend- en vrachtproblemen, zo blijkt uit het onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer