Convenant dierwaardige veehouderij moet amendement PvdD invullen

Het amendement van de Partij voor de Dieren (PvdD) dat onderdeel is van de Wet dieren is nog niet ingevoerd. Landbouwminister Piet Adema wil dit invullen via het maken van afspraken in het Convenant dierwaardige veehouderij waar de onderhandelingen nog over lopen.

Convenant+dierwaardige+veehouderij+moet+amendement+PvdD+invullen
© Vidiphoto

Het is gebleken dat de betekenis en de impact van het amendement onvoldoende uit de wettekst kunnen worden afgeleid. 'Hierdoor is het onder andere voor de handhaving en de houders van dieren niet duidelijk welke gedragingen onder het verbod vallen', stelt specialist agrarisch recht Paul Bodden van Hekkelman advocaten en notarissen.

Adema heeft er daarom voor gekozen dat het amendement wordt ingevuld met een algemene maatregel van bestuur (AMvB) naar aanleiding van de afspraken die worden gemaakt in het Convenant dierwaardige veehouderij.


Boetesysteem

Bodden: 'Het is nu dus belangrijk voor veehouders welke afspraken er in dit convenant worden gemaakt. Wat mag er nog wel en wat mag er niet? Dat wordt dan vervolgens via een AMvB in regelgeving verwerkt. Bij de handhaving hiervan zal er in ieder geval een boetesysteem komen te gelden en kom je bij de rechter terecht.'

Theoretisch had er volgens de specialist agrarisch recht ook een wetsvoorstel kunnen komen om het amendement te schrappen. 'Maar dan moet daar wel een meerderheid voor zijn in zowel Tweede als Eerste Kamer.'


Amendement Vestering

Het amendement van de Partij voor de Dieren, bekend als amendement Vestering, moet ervoor zorgen dat gehouden dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.


Belangrijk onderdeel van dit amendement is dat dieren niet mogen worden aangepast aan een stalsysteem, maar het stalsysteem moet worden aangepast aan het gedrag van dieren. Volgens de Partij voor de Dieren wordt daardoor bijvoorbeeld het onthoornen van kalveren of geiten niet meer mogelijk en het couperen van biggenstaarten evenmin. Verder zouden konijnen moeten kunnen graven en varkens moeten kunnen wroeten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer