Drenthe verdubbelt premie voor duurzaam boeren

Boeren in Drenthe worden de komende jaren extra beloond voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Niet alleen melkveehouders, maar ook akkerbouwers en gemengde bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een prestatiepremie tot 5.000 euro per bedrijf.

Drenthe+verdubbelt+premie+voor+duurzaam+boeren
© Stichting Open Boek

Provincie Drenthe stelt voor de komende twee jaar een budget beschikbaar van 4,75 miljoen euro. Daarmee kunnen meer boeren meedoen aan het project 'Duurzaam Boeren Drenthe'. Hierin zijn duurzaamheidsdoelen vastgesteld voor water, bodem, klimaat en stikstof. Als boeren deze doelen realiseren, dan staat er een beloning tegenover.

Duurzaam Boeren Drenthe is een project waarin partners uit landbouw-, natuur- en milieuhoek samen met de provincie aan de slag gaan met een duurzamere landbouw. Het is een vervolg op het project 'Duurzame Melkveehouderij Drenthe', dat zich in de afrondende fase bevindt. Bijna een derde van de Drentse melkveehouders werkte in deze regeling gezamenlijk aan het realiseren van duurzaamheidsdoelen.


Aan het roer

Het project sloeg goed aan doordat boeren zelf aan het roer staan. Ze kunnen hun bedrijfsvoering sturen op kritische prestatie-indicatoren (KPI's). Dit zijn doelen met daaraan gekoppelde waarden in plaats van opgelegde maatregelen.

Volgens provincie Drenthe droeg het project onder meer bij aan een goede samenwerking tussen de landbouw, natuurorganisaties en de provincie, waarin stappen zijn gezet op het gebied van duurzaamheid en er recht wordt gedaan aan het ondernemerschap van boeren. Op dit moment worden ook landelijk de mogelijkheden onderzocht voor een KPI-aanpak.


Per deelnemer is er een maximale beloning van 5.000 euro per jaar, voorheen was dat 2.500 euro. Voorwaarde is dat boeren maximaal scoren op de doelen. Dat is een behoorlijke uitdaging, erkent de provincie, 'maar het zijn doelen waar goed op is te sturen en waarbij het mes aan twee kanten snijdt'. Wanneer bijvoorbeeld de stikstofuitstoot wordt verlaagd, gaan vaak ook de kosten omlaag. Denk bijvoorbeeld aan verbetering in de voederwaarde van gewassen, waardoor de aanvoer van dure aangekochte mineralen omlaag kan.


Moment pakken

Ondanks dat er veel gebeurt in de agrarische sector, is dit bij uitstek het moment om door te pakken, vindt gedeputeerde Henk Jumelet van provincie Drenthe. 'We willen onverminderd inzetten op biodiversiteit en ondernemerschap. Belonen voor doelen helpt bij het realiseren van de opgaven op het boerenerf. Daarom moeten we juist nu samen in beweging blijven.'

Hoewel de deelnemende boeren zelf aan zet zijn, kunnen zij rekenen op de ervaringen van hun collega's en de samenwerking met de gebiedscontactpersonen in de regio. Een van die gebiedscontactpersonen is Tijmen Nagel. Voor hem is het helder: 'Het is belangrijk dat we de verduurzamingsslag als boeren zelf oppakken. Zo kunnen we verduurzamen op een manier die past bij ons vakmanschap.'

Alle bedrijven met een professionele melkveehouderij kunnen zich vanaf 20 februari aanmelden via de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Voor akkerbouwers en overige gemengde bedrijven met een akkerbouwtak worden de doelen nog getest door een pilotgroep. Naast de beloningsregeling volgt nog een stimuleringsregeling voor natuur- en landschapsonderdelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer