Syngenta lanceert informatiecentrum voor ToBRFV

Een nieuw online informatiecentrum moet tomatentelers inzicht geven in de mogelijkheden om de impact van het besmettelijke Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) te beperken.

Syngenta+lanceert+informatiecentrum+voor+ToBRFV
© Thierry Schut

Het opzetten van een informatiecentrum voor het ToBRFV is een initiatief van Syngenta Vegetable Seeds. Het zaadbedrijf wil hiermee onder meer de eigen tomatenrassen met resistentie tegen het virus onder de aandacht brengen.

Het digitale hulpmiddel houdt verder bezoekers op de hoogte te houden van de meest actuele ontwikkelingen rond ToBRFV in de glastuinbouw en geeft alle gedetailleerde achtergrondinformatie die tot dusver over de ziekteverwekker bekend is. Ook krijgen tomatentelers praktische tips om de kans op verspreiding van het virus op hun bedrijf te minimaliseren.


70 procent verlies van oogst

Tomatenspecialist Ruud Kaagman van Syngenta Vegetable Seeds zegt dat ToBRFV een aanzienlijke impact heeft op telers en op hun bedrijven. 'In feite kunnen telers tot 70 procent van hun oogst verliezen als gevolg van het virus. Als een bedrijf eenmaal is besmet dan is de kans op een snelle verspreiding groot.'

Daarom is volgens Kaagman het inbouwen van een brede weerstand in tomaten een belangrijk veredelingsdoel voor Syngenta Vegetable Seeds. Het zaadbedrijf heeft al een aantal resistente rassen in de portfolio en is verder in eigen veredelingsonderzoek bezig met een zoektocht naar nieuwe aanvullende resistenties die gebaseerd zijn op andere werkingsmechanismen.

De eerste besmettingen met het ToBRFV-virus op tomatenbedrijven dateren van 2015. Het virus is al in 35 landen vastgesteld en er komen nog steeds nieuwe meldingen bij. Totdat voldoende tomatenrassen met een brede resistentie tegen ToBRFV beschikbaar zijn, blijft het van belang dat tomatentelers de juiste maatregelen nemen om de impact van een besmetting te minimaliseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer