Veel aandacht voor stapelen resistenties tijdens open dagen Syngenta

Een flinke bak regen weerhield ondernemers er niet van de open dagen van Syngenta in het Noord-Hollandse Grootebroek te bezoeken. Honderden bezoekers waren aanwezig om nieuwe rassen en trends te aanschouwen. Een daarvan is het stapelen van resistenties.

Veel+aandacht+voor+stapelen+resistenties+tijdens+open+dagen+Syngenta
© Kimberly Bakker

Net als bij andere veredelingsbedrijven staat ook bij Syngenta bodemgezondheid steeds meer centraal. 'Resistente rassen zijn al jaren een speerpunt voor ons, maar je merkt dat het ook voor telers steeds belangrijker wordt. Het middelenpakket krimpt, dus ze moeten wel.'

Een hitte- en stresstolerante witte kool, een bloemkool met een betrouwbare groeicyclus, tegen Stemphylium en Peronospora bestande spinazierassen en extra lang houdbare romaine sla met dikker blad. Het zijn enkele innovaties die Syngenta dit jaar tentoonstelde op de open dagen. 'Het zijn ontwikkelingen waar we erg trots op zijn', meldt Sjaak van der Ploeg van Syngenta.


Vier thema's

Wanneer Van der Ploeg gevraagd wordt naar de belangrijkste speerpunten in veredeling op het moment, dan geeft hij aan dat vier thema's de hoofdfocus hebben bij Syngenta. Allereerst is dat natuurlijk het krimpende gewasbeschermingsmiddelenpakket.

Uiteindelijk willen we advies kunnen geven over welk ras het beste is voor de ondergrond

'Trips is een groot probleem in sluitkool. Per tripsblad heb je als teler al gauw 2,5 procent opbrengstverlies per kool', geeft hij aan. Syngenta is blij om nieuwe tegen meeldauw resistente uienrassen te presenteren en ook in spinazie werkt het bedrijf hard aan resistente rassen.


Bemesting en stikstof

Een tweede thema is volgens Van der Ploeg bemesting en stikstof. 'Kijk alleen al naar de ophef die de stikstofcrisis in Nederland veroorzaakt.' In Duitsland is twee jaar geleden een stikstofwet ingevoerd. Toen de eerste geruchten tien jaar eerder daarover ontstonden, zijn ze bij Syngenta meteen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van rassen met een lagere stikstofbehoefte. 'Daar plukken we nu de vruchten van, al kan het altijd nog beter.'

Het klimaat is een derde speerpunt in het veredelingsproces van Syngenta. Net als bij Bayer merken ze ook bij Syngenta dat er veel vraag is hitte- en droogteresistente rassen. Daarbij ziet Van der Ploeg dat tuinders hun teelt aanpassen en bijvoorbeeld overstappen op dripirrigatie of overhead beregening.

'Dat zorgt voor een andere waterbehoefte van de rassen. Dat is iets waar wij als bedrijf op in moeten spelen. Ook als het gaat om plantafstand proberen we steeds meer te experimenteren en advies te geven', stelt hij.


Nieuwe rassen

Tenslotte heeft Syngenta bij de ontwikkeling van nieuwe rassen aandacht voor verspilling. Het bedrijf heeft zich recent aangesloten bij Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, geeft Van der Ploeg aan.

'We proberen betrouwbare, consistente rassen te ontwikkelen die precies voldoen aan de wens van de retailer. Dat om te voorkomen dat zij onverwachts met een overschot zitten. Ook hebben we een nieuw bloemkoolras ontwikkeld dat kleine trossen produceert. Dat is beter behapbaar voor de consument.'


Stapelen van resistenties

Uiteindelijk hoopt Syngenta op rasniveau advies te kunnen geven. Daarvoor is het noodzakelijk om zoveel mogelijk data te verzamelen de komende jaren. 'Data is het nieuwe goud. Je kan op basis daarvan beslissen wanneer je gaat planten, wanneer je water geeft, wanneer je spuit et cetera. Op een gegeven moment moet het zelfs zo zijn dat we een teler kunnen vertellen welk ras het beste is voor zijn grond. Daar zouden we pas echt stappen mee maken.'

Komende jaren blijft Syngenta ook inzetten op het stapelen van resistenties. 'We hebben al een savooiekool geïntroduceerd die vier resistenties heeft. Het stapelen van resistenties is in mijn ogen de toekomst. Al zal dit proces wel een stuk gemakkelijker en sneller zijn als een nieuwe veredelingstechniek als Crispr-Cas goedgekeurd wordt in de Europese Unie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer