Syngenta zet stap richting regeneratieve landbouw met InterraScan

Syngenta heeft dinsdag 27 september tijdens Fields of Innovation de nieuwe bodemscanner 'InterraScan' geïntroduceerd. De dienst voor het in kaart brengen van de bodem heeft de hoogste resolutie ter wereld: tot wel 27 informatielagen kunnen in beeld worden gebracht.

Syngenta+zet+stap+richting+regeneratieve+landbouw+met+InterraScan
© Kimberly Bakker

'De gezondheid van de bodem vormt de basis voor plantgezondheid. Inzicht in bijvoorbeeld texturele eigenschappen kan telers helpen hun inputs efficiënter in te zetten', vertelt Mark Hall van Syngenta tijdens de lancering van de bodemscanner.

De InterraScan biedt hogeresolutiekaarten tot wel 27 informatielagen, die via het InterraScan-platform toegankelijk worden gemaakt voor de teler. 'Het mooie is dat dit platform direct de resultaten van de scan per veld laat zien', licht Hall toe tijdens de Europese lancering. 'Dat betekent dat meteen alle gangbare eigenschappen van voedingsstoffen zichtbaar zijn. Denk aan pH-waarde, bodemtextuur, organischestofgehalte en het koolstofgehalte.'

Bij elkaar telt de bodemscanner ruim achthonderd referentiepunten. 'De scanner is daarmee te vergelijken met een complete medische check-up voor mensen, maar dan dus voor de bodem', aldus Hall.


Regeneratieve landbouw

Syngenta wil met de lancering een nieuwe stap richting een regeneratieve landbouwsector zetten. 'Als telers nauwkeurig inzicht hebben in bijvoorbeeld de veranderlijkheid in voedingsstoffen van de bodem van hun velden, kunnen zij inputs als meststoffen efficiënter inzetten. We helpen telers zo om weloverwogen beslissingen te nemen over hoeveel en wat ze waar moeten toepassen. Dat geeft niet alleen een ecologische winst, maar ook veel economische winst', stelt Alexandra Brand van Syngenta.

Dat laatste onderschrijft Hall tijdens de lancering. Hij heeft zelf een agrarisch bedrijf 45 kilometer ten westen van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. 'Wij hebben een brede variatie in bodemsoorten op ons bedrijf. Daarom is het voor ons lastig om de inputs voor elke teelt an sich te optimaliseren. Met InterraScan lukt dat wel.' Hall geeft als voorbeeld dat hij in het verleden zo'n 60 kilo fosfaat per hectare gebruikte. Inmiddels gebruikt hij alleen fosfaat op plekken waar het echt nodig is. 'Het heeft een kostenbesparing van ongeveer 20.000 pond opgeleverd.'


Inzicht in nutriënten- en koolstofgehalte

De hogeresolutiekaarten geven telers tevens inzicht in het nutriënten- en koolstofgehalte van hun bodem om de voeding en koolstofvastlegging te optimaliseren. 'De bodemscanner creëert een nieuwe manier van nadenken over de bodem. We willen de wereld blijven voeden, onze klimaatafdruk verlagen en tegelijkertijd een hoge productiviteit behouden. Om dat te realiseren, moeten we rekening blijven houden met de bodem', sluit Hall af.

De InterraScan zal in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor telers in Europa. Pas later wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om dit uit te breiden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer