De top-4 maisrassen voor 2023

Een weloverwogen maisraskeuze is een belangrijke schakel in je maisteelt. Maistelers hebben de keuze uit een groot aanbod maisrassen, die van elkaar verschillen in vroegheid, voederwaarde-opbrengst en landbouwkundige eigenschappen. Hieronder de top-4 voor 2023 van marktleider LG.

De+top%2D4+maisrassen+voor+2023
Limagrain
© Limagrain

Als enige maisveredelaar werkt LG (Limagrain) in een echt Nederlands kweekprogramma aan het ontwikkelen van nieuwe maisrassen. Vanuit het researchbedrijf in het Zeeuwse Rilland werken gedreven veredelaars in een groot kweekprogramma al decennia aan vroege maisrassen, die uitblinken in VEM-opbrengst en oogstzekerheid. Onze top-4 voor komend seizoen:


LG 31.205: meest gezaaide ras in Nederland

Dit zeer vroege ras is al drie jaar op rij het meest gezaaide maisras in Nederland. LG 31.205 blinkt dan ook uit in opbrengst én kwaliteit, is vroeg rijp en is zeer oogstzeker en betrouwbaar.


LG 31.206: nieuw op de Rassenlijst

Dit zeer vroege ras stormt de Aanbevelende Rassenlijst 2023 binnen met topcijfers op VEM-opbrengst. Deze nieuwe genetica brengt het niveau in voederwaarde en verteerbaarheid opnieuw omhoog. LG 31.206 staat bovendien op de positieve lijst van rassen geschikt voor uitzaai op met maiskopbrand besmette percelen.


Tekst gaat door onder de videoLG Conclusion: de allervroegste

Met dit ultravroege ras is het voor maistelers op de koudere/nattere gronden mogelijk om in een kort seizoen kwaliteitsmais te telen. LG Conclusion is zeer stevig en heeft een hoge zetmeelopbrengst, dat past goed in rantsoenen met veel gras.


LG 31.219: zetmeelrijke dubbeldoelmais

Dit ras blinkt eveneens uit in zetmeelopbrengst. Met een FAO van 215 en hoog aandeel onbestendig zetmeel past LG 31.219 goed op grasrijkere bedrijven in Zuid- en Oost-Nederland. In het najaar blijft dit ras erg lang vitaal, dus ook zeer goed te oogsten als MKS of korrelmais.


Vanuit het researchbedrijf in het Zeeuwse Rilland werken veredelaars al decennia aan vroege maisrassen, die uitblinken in VEM-opbrengst en oogstzekerheid.
Vanuit het researchbedrijf in het Zeeuwse Rilland werken veredelaars al decennia aan vroege maisrassen, die uitblinken in VEM-opbrengst en oogstzekerheid. © Limagrain

Tip: de zaadbeschikbaarheid is komend seizoen niet onbeperkt; veelgevraagde rassen adviseren wij daarom tijdig te bestellen bij je leverancier.

Neem voor maisras-advies op maat contact op met de LG ruwvoerspecialist in jouw regio.


Limagrain

Limagrain Nederland BV is een toonaangevende onderneming in de veredeling, productie en verkoop van landbouwzaaizaden. Met toonaangevende rassen onder het LG...

Lees verder »

Meer van Limagrain

Lees ook

Meer artikelen van Limagrain »

Artikelen over Limagrain