Topjaar maisrassen met zeventien nieuwkomers

Het is nog net geen record. Wel zijn er dit jaar met zeventien nieuwe maisrassen een groot aantal nieuwkomers op de maisrassenlijst. Twee jaar geleden waren dit er achttien. Doordat het weertype dit afgelopen jaar afweek van de voorgaande jaren worden de rassen iets meer allround.

Topjaar+maisrassen+met+zeventien+nieuwkomers
© Persbureau Noordoost

'Eigenlijk heb je het liefst drie verschillende jaren, een extreem droog jaar, een gemiddeld jaar en een wat natter jaar', stelt onderzoeker Jos Groten van de businessunit Open Teelten van Wageningen UR. 'Je ziet nu dat bepaalde rassen die in de droge jaren 2019 en 2020 top waren, dit jaar in de middenmoot terechtkomen en andersom. Er zit duidelijk een jaareffect in. De rassen die het alle jaren goed doen, dat zijn de toppers.'

Ook om andere eigenschappen is een variatie in weersomstandigheden wenselijk, weet hij. 'Zo zagen we in ons land de laatste vier jaar veel builenbrand. Dit speelt vooral in droge jaren. De 15 voorafgaande jaren kwam dit al nauwelijks meer voor. Als er geen ziektedruk is, kun je geen betrouwbare cijfers produceren. Door de droge jaren wist deze schimmel zich weer te verspreiden en zijn de rassen hier weer goed op te beoordelen.'

Om op de aanbevelende rassenlijst te komen, moet een ras beter scoren dan gemiddeld: minimaal een 6 voor stengelrot en stevigheid. Verder speelt een combinatie van drogestofopbrengst, vem-opbrengst, hoeveelheid zetmeel en vroegheid binnen de vroegheidsgroep. 'Een ras dat goed scoort binnen een vroegheidsgroep krijgt daarbij een bonuspunt, maar ook de andere factoren tellen zeker mee', legt Groten uit.

Zonder ziektedruk kun je geen betrouwbare cijfers produceren


Veel Syngenta

In de lijst met rassen die voor het eerst zijn opgenomen in de aanbevolen rassenlijst, komt Syngenta acht keer voor als verkoper. Wouter Wijnhout, sales- en productmanager arable seed bij Syngenta, noemt als toppers Benco bij de zeer vroege en Nomad en Dakini bij in de middenvroege groep. 'Stuk voor stuk rassen met een hoge restplantverteerbaarheid in combinatie met hoge opbrensten en een hoge plantgezondheid. En staygreen en droogte- en builenbrandtolerant.'

Terwijl Benco met een FAO-getal van 210 onder de vroegste zeer vroege rassen valt, komen Nomad en Dakini bij de vroege middenvroege rassen met een FAO-getal van 230. 'Voordeel daarbij is dat de kolven relatief vroeg afrijpen. In combinatie met het staygreeneffect geeft dat oogstflexibiliteit', vertelt Wijnhout.


Op snijpunt

In de middenvroege groep debuteert Greatful van de Duitse kweker Freiherr von Noreau Saatzucht. Dit ras wordt in ons land vertegenwoordigd door Ragt Benelux. Erik van Rijswijk van deze organisatie: 'Dit ras zit op het snijpunt tussen de vroege en middenvroege groep. Weliswaar scoort het met 100 in drogestofopbrengst nu gemiddeld, bij de vroege zit dit ras erboven. Daarbij is het een zeer snelle bodembedekker.' Volgens hem is dit ras ook bij de oosterburen enorm gewild.

Het ras Emeleen is dit jaar een van de toppers van Limagrain. Vorig jaar is dit ras ook al verkocht. 'De voorraad LG 31.205 en LG 31.207 in dezelfde vroegheidsgroep bleek onvoldoende. Emeleen bleek een goede vervanger. Bij de wat minder droge en warme omstandigheden deed het ras het ook goed', zegt Jos Groot Koerkamp van Limagrain.


Nederlandse omstandigheden

Volgens hem komt dit doordat het ras ook vóór het rassenonderzoek onder Nederlandse omstandigheden wordt getest. Een andere topper verwacht hij in het korrelras Ashley: 'Een vroege korrelmais met een hele hoge opbrengst. Zeker met de hoge grondstofprijzen komt de teelt van Corn Cob Mix (CCM) en maiskolvensilage (MKS) steeds meer in beeld. Daar past dit ras bij.'

De twee nieuwe rassen van Farmsaat bij de korrelmais zijn volgens Erik Schieven van Farmsaat niet helemaal nieuw: 'Farmueller en Farmoritz stonden al op de snijmaisrassenlijst. Met de aanmelding voor de korrelmaisgroep willen we laten zien dat deze middenvroege rassen ook goed scoren op de korrelopbrengst. Ze staan ook bekend om hun grote kolven. Daarbij gaat Farmueller met een hoge totaalopbrengst iets meer richting het snijmaistype en Farmoritz iets meer richting het CCM-type.'


Voor ieder doel

KWS heeft drie nieuwe rassen. Eén daarvan is het vroege snijmaisras Johaninho, dat het afgelopen seizoen ook al werd vermarkt. Volgens Jan Bakker van KWS Benelux een ras met een hele goede voederwaarde en een hoge korrelopbrengst voor de inzet als MKS en CCM. Daarbij roemt hij de stevigheid van de plant.

Bakker is ook te spreken over KWS Curacao, dat bij de korrelmaisrassen debuteert: 'Met een FAO-getal van 210 is dit stevige ras in heel Nederland vroeg te oogsten. Met hoge korrelopbrengst. Verder scoort dit ras met een 9 voor snelheid grondbedekking en 106 voor plantlengte. Dit ras is voor ieder doel te gebruiken, ook als snijmais.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer