Emissiereductie geiten vraagt aangepast houderijsysteem

Huisvesting op stro, zoals nu gebeurt, lijkt niet het beste systeem te zijn om de ammoniakemissie bij geiten aan te pakken, meldt voorzitter Eric van den Hengel van stichting I-Vee. 'Daarnaast is het de vraag of de geiten strohuisvesting wel het aangenaamst vinden', zegt hij tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging van Landbouwtechniek.

Emissiereductie+geiten+vraagt+aangepast+houderijsysteem
© Huisman Media

Onderzoek naar emissiearme systemen voor geiten is een van de doelen van I-Vee. De naam van de stichting staat voor Innovatie Veehouderij Emissie Expertise. De stichting legt de lat hoog en streeft naar nul emissie vanuit de veehouderij. 'Een hoog doel om niet bij voorbaat al te hoeven zeggen dat je al klaar bent als er een bepaalde emissiereductie is bereikt', zegt Van den Hengel. 'Maar wel hoort bij de aanpak van de emissie ook economische duurzaamheid. En je moet naar de hele keten kijken, ook naar voeding, mestopslag en mestaanwending.'

De brede kijk op emissiebeperking betekent dat bijvoorbeeld het voeren van vers gras in beeld is. Of het werken met een ureaseremmer, verlagen van de zuurgraad, afdekken van een mestopslag, mestscheiding, mest snel de stal uit enzovoort. En als allerlaatste stap mogelijk nog een luchtwasser als aanvulling.


In de kinderschoenen

Bij de geiten staat de aanpak van de emissie volgens Van den Hengel feitelijk nog in de kinderschoenen. 'Geiten worden in Nederland op stro gehouden. Het is goed voor het imago, maar de grote stropot is niet het beste voor de emissies en ook niet voor de geit zelf. De stromest gaat broeien en kan opwarmen naar 30 tot 35 graden, terwijl de ideale temperatuur voor een geit 17 graden is. Als geiten in een potstal de kans krijgen, zie je dan ook dat ze op het beton gaan liggen. En door de broei komen ammoniak en methaan vrij.'

Voor de geiten en de emissies is helemaal zonder stro waarschijnlijk het beste, stelt Van den Hengel. Maar hij verwacht niet dat dit gaat gebeuren. Hij ziet combinaties ontstaan met roosters of een heuvelsysteem met hellende vloeren. 'In ieder geval zal bij de ontwikkeling van een emissiearm systeem ook naar het dierenwelzijn moeten worden gekeken. Alleen maar streven naar de laagste reductie zonder op het dierenwelzijn te letten, gaat niet lukken. Dat geldt overigens niet alleen voor geiten, maar voor alle diercategorieën.'


Blije Geit Vloer

Een van de mogelijke oplossingen zijn betonvloeren op meerdere niveau's, zoals die bij de Blije Geit Vloer worden getest. De urine loopt van de hellende vloeren weg en schuiven halen de mest weg.

In het buitenland worden geiten vaak gehouden op kunststof roosters. Onder die roosters kun je de mest en urine gescheiden afvoeren en bijvoorbeeld vloerkoeling toepassen. In Nederland is een stal uitgerust met houten roosters. Daar starten binnenkort metingen.


Kunststof vloer

Een derde optie is een kunststof vloer met daarop een gaasdoek, de High Welfare-vloer. De urine zakt weg en een mestrobot haalt de mest weg. Ook naar deze vloer loopt een onderzoek op vier Nederlandse geitenhouderijen. Naast ammoniak wordt daar de uitstoot van geur, fijnstof en methaan gemeten.

Of het lukt om alleen met vloersystemen de emissie ver genoeg omlaag te brengen, is nu nog de vraag. Koelen van vloeren onder de roosters kan nog helpen, of onderafzuiging met daarbij een kleine luchtwasser. Via het voer is de uitstoot te verlagen. Of bijvoorbeeld door te werken met ureaseremmers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer