Pluimveehouder Beerens: 'Betere resultaten in stal met Eco Air Care-systeem'

In een van de stallen met ouderdieren op het bedrijf van Ben Beerens in Hoogeloon is het Eco Air Care-systeem geïnstalleerd. 'Het klimaat is hier duidelijk beter. De hennen presteren beter en iedereen werkt hier graag', zei hij tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw, 31 januari in Wageningen.

Pluimveehouder+Beerens%3A+%27Betere+resultaten+in+stal+met+Eco+Air+Care%2Dsysteem%27
© Van den Oetelaar

De eerste ronde met vleeskuikenouderdieren in de Eco Air Care-stal is afgerond. Het syteem werkt met een warmtewisselaar met een wassysteem die de binnenkomende lucht vergaand conditioneert. De lucht komt binnen via slangen zodat die goed over de hele stal wordt verdeeld. Het systeem werkt met balansventilatie, er komt net zoveel lucht binnen als er wordt uitgezogen.

In de stal ís de helft minder ventilatiecapaciteit geïnstalleerd. 'Dat was best even spannend', aldus de Brabantse Beerends. 'Het werkt prima. Het is altijd tussen de 22 en 29 graden in de stal en ik hoef me niet druk te maken om onderdruk en ik hoef geen rookproeven te doen. Er is geen aparte koeling nodig of een hoge ventilatiecapacitiet om in de zomer een goed klimaat te krijgen.'


Prima resultaten

De resultaten van de ouderdieren in de Eco Air Care-stal zijn prima. De uitval is laag met 2,7 procent. Lager dan het gemiddelde van de andere stallen op zijn bedrijf, waar Beerens een uitval haalt van 4,23 procent. Dat is overigens ook lager dan het gemiddelde bij ouderdieren dat op 7,1 procent ligt.

Het aantal broedeieren per opgehokte hen op 60 weken is 204 in de Eco Air Care-stal. Het gemiddelde in de andere stallen ligt op 200 en gemiddeld in Nederland is het 187.


De proefstal met vier Eco Air Care-units voor vermindering van stikstof- en fijnstofuitstoot, koeling en verwarming.
De proefstal met vier Eco Air Care-units voor vermindering van stikstof- en fijnstofuitstoot, koeling en verwarming. © Van den Oetelaar

'Met name de uitval is dus een stuk beter', zegt Beerens. 'We zien minder pootproblemen en de paringen gaan gemakkelijker. Het aantal broedieren verschilt niet zoveel omdat we in de andere stallen met warmtewisselaars het klimaat ook al redelijk goed voor elkaar hebben. Eco Air Care blijft echter favoriet bij ons en onze medewerkers. Niet alleen door het betere klimaat, ook doordat de dieren gezonder zijn en er minder uitval is.'


Minder ammoniakemissie

Het systeem zorgt door het betere klimaat en drogere strooisel voor minder ammoniakemissie in de stal. De ammonniak die wel vrijkomt, wordt in het systeem opgevangen en er met zuur uitgewassen. Gemiddeld is het reductiepercentage 90 tot 95 procent.

Dat is volgens Thijs van Beers van producent Vencomatic op drie manieren aantoonbaar. 'We meten de concentratie in de in- en uitgaande lucht en de hoeveelheid ventilatie. Daarmee kunnen we berekenen dat we in een maand tijd 701 kilo ammoniak opvangen.' Ten tweede wordt de geleidbaarheid van het waswater gemeten. 'Dat is een maat voor de hoeveelheid stikstof die vrijkomt', legt Van Beers uit. 'Op die basis meten we 653 kilo stikstof.'


Tekst gaat verder onder video.

Tenslotte wordt het zuurverbruik gemeten dat nodig is om de stikstof op te vangen. 'Daarmee komen we op 666 kilo stikstof. Met die drie metingen kunnen we betrouwbaar aangeven hoeveel ammoniak we afvangen. Waarbij iedere kilo ammoniak die we opgevangen goed is voor 4 kilo kunstmestvervager en 2,9 kilo CO2-besparing bij de kunstmestproductie', stelt Van Beers.

Voor Beerens is het dan ook duidelijk dat het ammoniakprobleem oplosbaar is. Je kunt aantonen hoeveel je reduceert en het systeem is beter voor de dieren en voor ons. Maar het is niet zomaar terug te verdienen. Wel als we de ammoniakreductie die we behalen kunnen verwaarden. De overheid moet hier wat mij betreft met financiën en regelgeving over de brug komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer