NAK start controle op phytophthora-haarden en aardappelopslag

Keuringsdienst NAK start met de controle van phytophthora-haarden. Dit omdat de haarden gevaarlijke verspreidingsbronnen van de schimmelziekte kunnen zijn.

NAK+start+controle+op+phytophthora%2Dhaarden+en+aardappelopslag
© Job Hiddink

NAK voert de controles uit in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het geval phytophthora-haarden onvoldoende worden bestreden, kan de NAK een waarschuwing geven of een last onder dwangsom opleggen van 500 euro per dag.

Verder is de keuringsdienst sinds 15 april aardappelafvalhopen aan het controleren. Deze hopen zijn vooral in het begin van het groeiseizoen een belangrijke potentiële besmettingsbron voor de verspreiding van phytophthora. Telers zijn daarom verplicht om vanaf 15 april afvalhopen af te dekken.


Ook het controleren van de juiste afdekking van afvalhopen voert de NAK uit op verzoek van de NVWA. Hiervoor kan bij overtreding eveneens een dwangsom van 500 euro per dag worden opgelegd. Vorige week liet NAK al weten te zijn begonnen met het controleren op de aanwezigheid van wilde haver in graanpercelen.


Aardappelopslag

De keuringsdienst start vanaf 1 juli met de controles op aanwezigheid van aardappelopslagplanten. Deze kunnen een gevaarlijke verspreidingsbron van phytopthora zijn en zorgen voor vermeerdering van het schadelijke aardappelcystenaaltje.

De NAK voert deze controles uit in opdracht van de NVWA. De bestrijdingsplicht is wettelijk vastgelegd in de regeling plantgezondheid. Ook hierbij kan een dwangsom van 500 euro per dag worden opgelegd, als de opslagplanten onvoldoende worden bestreden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer