Boeren en telers moeten data leren waarderen

Het verzamelen van data zal in de nabije toekomst een steeds grotere rol spelen binnen de moderne agrarische bedrijfsvoering. Maar hoe kan een boer of teler de enorme berg informatie inzichtelijk krijgen en daarop reageren zodat er uiteindelijk meer wordt verdiend? In webinar Telen met data van Nieuwe Oogst met Bayer worden de mogelijkheden van dataverzameling en -verwerking in de praktijk besproken.

Cindy van Rijswick van Rabobank benadrukt dat de technische ontwikkelingen op het gebied van digitale landbouw snel gaan. 'De stap om digitale tools ook daadwerkelijk te gebruiken op percelen of in de kas is voor veel boeren en telers nu nog groot.'

De redenen daarvoor zijn veelal de onbekendheid van de techniek en mogelijkheden, stelt ze. 'En de vraag of de noodzakelijke investeringen uiteindelijk ten goede komen aan het verdienmodel van de agrarisch ondernemer. Ik ziet vooral op korte termijn de inzet van drones bij het verzamelen van data flink groeien in ons land.'


Echte uitdaging

Wat betreft de inzet van digitale tools binnen de glastuinbouw is Nederland al ver, weet Roel van Summeren van Bayer. 'Op het gebied van de akkerbouw valt echter nog veel te winnen. Voor een teler met een kas als gecontroleerde ruimte is het vrij makkelijk om data te verzamelen en daarop in te spelen.'

Ook als het gaat om investeringen, geeft hij aan. 'Wij kijken soms wat jaloers wat er allemaal ontwikkeld wordt bij grote bedrijven in Amerika, maar we moeten goed kijken wat onze telers nodig hebben. De toepasbaarheid in de praktijk, daar zit wat mij betreft de echte uitdaging voor ons.'


Geen data-analist

Akkerbouwer Jacob van den Borne heeft al jarenlange ervaring met het verzamelen van data van zijn 160 percelen. 'Je moet eerst kijken wat het opbrengstpotentieel is van je teelt. Wat groeit waar en zie ik grote verschillen in de kavels? Mijn ervaring is dat het heel vaak ligt aan een stukje bodemkwaliteit.'

Met de juiste data kun je volgens hem inzichtelijk krijgen welke actie je moet ondernemen om een perceel weer die opbrengst te laten geven die je wilt of zelfs meer. 'Een boer is natuurlijk van huis uit geen data-analist. Maar in de samenwerking met digitale tools zie ik wel veel potentie voor de sector. Vooral als je bedenkt hoe de ontwikkeling van artificiële intelligentie gaat en hoe snel je daarmee oplossingen kunt vinden voor problemen op het land. Ik zie de AI-computer echt als de agrarische adviseur van de toekomst.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer