Kenniscentrum verzilting wil perspectief geven op nieuwe verdienmodellen

Kenniscentrum verzilting wil boeren en tuinders op verzilte landbouwgrond perspectief geven op nieuwe verdienmodellen. Het nodigt het bedrijfsleven uit om aan te sluiten.

Kenniscentrum+verzilting+wil+perspectief+geven+op+nieuwe+verdienmodellen
© Marcel van Kammen

Onder andere provincies Fryslân, Groningen, Noord-Holland, Zeeland, het ministerie van LNV, hogescholen, universiteiten, landbouworganisaties en organisaties voor praktijkonderzoek als SPNA werken in het cluster samen om kennis over verziltingsvraagstukken te verzamelen en te verspreiden. De focus ligt niet alleen op zilte teelten, maar ook met name op de relatie tussen verzilting en reguliere teelten.


Verzilting in landbouwgronden is een groter wordend probleem. Met name in de noordelijke kleischil in Friesland en Groningen, de Wieringermeerpolder in Noord-Holland, de Zeeuwse delta, maar ook in een aantal veenweidegebieden. Daarom wordt een Kenniscluster voor Verziltingsvraagstukken in Delta's opgericht.


Best practices

Het kenniscentrum wil bijvoorbeeld wetenschappelijk bestaande kennis vastleggen, kennis en best practices inbrengen in opleidingen, overheden adviseren en praktijkgerichte voorlichting geven. Het cluster zal zelf geen onderzoek uitvoeren, maar optreden als partner of begeleider.

Met partners wil het kenniscluster tot een Nationale Kennisagenda komen die bepalend wordt voor de activiteiten van het cluster. Provincie Fryslân heeft 1 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld aan het centrum. Volgende week donderdag presenteert het kenniscluster zichzelf tijdens een symposium over verzilting op Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer