Meer maatregelen om gevolgen droogte tegen te gaan

Het Managementteam Watertekorten bereidt maatregelen voor als verzilting in het westen en droogte in het oosten verder toenemen. De incidentele en plaatselijke buien hebben beperkt verlichting van de droogte gebracht, maar naar verwachting nemen vanaf volgende week de droogte en de effecten ervan verder toe.

Meer+maatregelen+om+gevolgen+droogte+tegen+te+gaan
© VidiPhoto

De verschillen in Nederland zijn groot. In het oosten, het zuiden en Zeeland zijn de effecten het meest nijpend voor de scheepvaart, de landbouw en de natuur. Op bepaalde plekken worden soms ook voor grondwatergebruik beperkingen opgelegd.

De ingezette maatregelen zijn talrijk, zoals het schutten op basis van vraag en aanbod bij sluis Eefde en het doorlaten van zoetwater via stuw Hagestein tegen verzilting van de Lek en Hollandsche IJssel.


Bellenscherm

Om de toenemende verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal tegen te gaan, worden twee maatregelen voorbereid. De eerste is het bellenscherm. Dit is een buis op de bodem van het Noordzeekanaal ter hoogte van gemaal Zeeburg. De luchtbellen uit het bellenscherm brengen het zoute water omhoog. Dat komt vervolgens terecht in de zoetwaterstroom die vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal richting de Noordzee gaat. Zo wordt het zoute water tegengehouden en stroomt het terug naar het Noordzeekanaal.

De tweede maatregel is het inzetten van de energiecentrale bij Diemen voor de doorvoer van water van het Markermeer naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Doorvoer via de energiecentrale kan helpen om verzilting te bestrijden.

Rijkswaterstaat overweegt eenrichtingsverkeer in te stellen op de Boven-IJssel voor alle scheepvaart vanaf een minst gepeilde diepte van 1,45 meter. Dit is mogelijk noodzakelijk vanwege de dalende waterstanden op de IJssel. Hierdoor wordt de vaargeul steeds smaller en kan er niet meer veilig in twee richtingen worden gevaren. Scheepvaart vanuit Duitsland richting Kampen en de Twentekanalen moet na het ingaan van deze maatregel omvaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer