Boer vreest verzilting Zeeuwse landbouwgrond

Zout Scheldewater stroomt sinds deze week de Zeeuwse Hedwigepolder in. Natuurorganisaties, politici en de haven van Antwerpen juichen. Boeren kijken met lede ogen toe en vrezen verzilting van landbouwgrond en verdere ontpoldering van Zeeuws-Vlaanderen.

Boer+vreest+verzilting+Zeeuwse+landbouwgrond
© webcam Radartoren

Doodzonde, noemt Gerard Mangnus de situatie. De voorzitter van ZLTO Hulst betreurt het verlies van goede landbouwgrond en vreest verzilting van de landbouwgronden die grenzen aan het ondergelopen gebied. Ook is hij bang dat dit het begin is van een trend van verdere ontpoldering in de regio rondom de Antwerpse haven.

De ontpoldering van Hedwige is het gevolg van afspraken tussen de Nederlandse en Belgische overheid in 2014. Ter compensatie van de uitbreiding van de Antwerpse haven moest de polder onder water worden gezet.


Zoetwatertekort

Mangnus vindt het doodzonde dat zo'n 'prachtige polder' onder water is gezet. 'We verliezen goede landbouwgrond. Bovendien neemt de verzilting in het gebied potentieel toe. En dat in een gebied waar al of bijna geen zoetwater aanwezig is voor beregening.'

Om die reden dringt ZLTO Hulst er bij het Zeeuwse provinciebestuur op aan om te zorgen voor monitoring. Mangnus: 'Mocht de verzilting inderdaad toenemen, zoals we verwachten, dan willen we dat daar wat tegen gedaan wordt.'


Hoge grondprijzen

Een ander probleem dat ZLTO Hulst op zich af ziet komen, is de komst van nog meer Belgische boeren die de grens oversteken om in Nederland te boeren. 'Dat drijft de grondprijzen enorm op en daardoor hebben de lokale boeren geen kans om hun bedrijf uit te breiden.'

De afdelingsvoorzitter voorziet een moeilijke toekomst voor de boeren in dit deel van Zeeuws-Vlaanderen. 'We vrezen voor verdere ontpoldering en meer natuurcompensaties door de verdere uitbreiding van de haven van Antwerpen. Dat moet stoppen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer