Extra zoetwater tegen verzilting Lek en Hollandse IJssel

Rijkswaterstaat zet stuw Hagestein bij het gelijknamige dorp in de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden op een kiertje om extra zoetwater naar de Lek en de Hollandse IJssel te brengen. Dat is nodig omdat het zoute water uit de Noordzee steeds verder het land indringt.

Extra+zoetwater+tegen+verzilting+Lek+en+Hollandse+IJssel
© ANP

De indringing van zoutwater kan in het westen van het land problemen veroorzaken voor de inname van drinkwater en voor natuur, landbouw en industrie, aldus Rijkswaterstaat. Bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en in de Hollandse IJssel bij Krimpen aan den IJssel wordt het water steeds zouter. Door de zeer lage rivierwaterstanden en door de droogte is er onvoldoende zoetwater om een buffer tegen de verzilting te vormen.

In juli is de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) al in werking gesteld. De KWA is een systeem voor de aanvoer van extra zoetwater voor West-Nederland, maar dat blijkt nu onvoldoende.


Stuw Hagestein

Stuw Hagestein (foto) gaat enkele decimeters open, aldus de waterbeheerder. Daardoor kan water uit de Waal via het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Lek stromen. Dat veroorzaakt wel een nog wat lagere waterstand op de drukbevaren Waal, waar de binnenvaart last van heeft.

Rijkswaterstaat laat beroepsschippers voortdurend weten hoeveel vracht ze nog kunnen vervoeren zonder de rivierbodem te raken. Ook de verzilting wordt dagelijks gemeten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer