Export Nederlandse uien 50.000 ton lager

Vanwege de beperkte beschikbaarheid en de hogere prijsvorming zijn in de eerste helft van afzetseizoen 2022-2023 bijna 8 procent minder uien aan het buitenland verkocht. Dat blijkt uit de exportcijfers van handelskoepel Holland Onion Association (HOA).

Export+Nederlandse+uien+50%2E000+ton+lager
© Anton Dingemanse

De exportteller voor Nederlandse uien staat vanaf begin juli tot aan de jaarwisseling in 2022 op 764.000 ton. Dat is ruim 50.000 ton minder dan vorig jaar tijdens de eerste helft van het afzetseizoen. Het lagere exportvolume is onder meer een gevolg van de kleinere oogst in 2022.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bepaalde in oktober de voorlopige oogstraming voor zaaiuien in Nederland op 1,2 miljoen ton. Dat is 250.000 ton minder dan de definitieve oogstcijfers voor het oogstjaar 2021.


Tot maximaal 50 euro

Het beperkte aanbod en de toch constante exportvraag zorgen vanaf de oogst van de uien voor een bovengemiddelde prijsvorming. Afland zijn prijzen betaald van 20 tot 25 euro per 100 kilo en soms meer. Gaandeweg het seizoen werden de uien alleen maar duurder, tot een bovenkant van maximaal 50 euro per 100 kilo voor de grofste gele uien. De laatste weken zijn de prijzen enkele euro's lager, omdat de vraag vanuit het buitenland wat afneemt.

In de eerste zes maanden van het afzetseizoen is Senegal de grootste afnemer van Nederlandse uien, gevolgd door Ivoorkust en Groot-Brittannië. Van deze top 3 hebben de West-Afrikaanse landen tot dusver iets minder uien aangekocht dan vorig jaar. Naar Senegal daalde de afzet in volume met ruim 18 procent en naar Ivoorkust bedraagt de daling 8 procent. De Britten kochten met 78.000 ton wel bijna 8.000 ton uien meer vanuit Nederland.


Export naar 123 landen

In totaal exporteerden Nederlandse handelsbedrijven de uien tot dusver naar 123 landen. Opvallende stijger op de exportladder is België met een afzetvolume van 36.500 ton. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar in de eerste seizoenshelft. Ook de Dominicaanse Republiek neemt met bijna 24.000 ton serieus meer uien af dan in seizoen 2021-2022. Belangrijkste dalers zijn Mali en Haïti, met respectievelijk 48 en 54 procent minder afzet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer