Adema: 'Transitie helpt bij behoud sterke handelspositie'

Minister Piet Adema (LNV) is ervan overtuigd dat de Nederlandse landbouw ook na de transitie naar een duurzame agrarische sector de toppositie in de wereld kan behouden. Dat stelt de bewindsman in een reactie op het nieuwe exportrecord dat boeren, tuinders en verwerkers hebben gerealiseerd in 2022.

Adema%3A+%27Transitie+helpt+bij+behoud+sterke+handelspositie%27
© Dirk Hol

'De cijfers laten wederom zien dat de Nederlandse landbouw een wereldspeler is. Daar ben ik trots op', stelt Adema. 'Natuurlijk verschijnen deze cijfers in de context van een uitdagende transitie naar een duurzamere landbouw. Die transitie heeft gevolgen voor de aard van onze sector en dus ook de aard van onze internationale handel.'

Volgens de landbouwminister helpt de transitie bij het behouden van de sterke internationale positie die Nederland heeft in de landbouw. 'Met duurzamere producten winnen we economisch terrein in een veranderende wereldmarkt, met een veranderende vraag van consumenten, en dat in een betere verhouding tot natuur en klimaat. Mijn uitgangspunt is dan ook dat we een wereldwijde koploper blijven – bijvoorbeeld als het aankomt op duurzaamheid, kennis, innovatie en ons geroemde ondernemerschap.'


De editie 2023 van het rapport over de agrarische export laat wederom zien dat de Nederlandse land- en tuinbouw sterk verweven is met Europese en internationale markten. Het nieuwe exportrecord komt onder meer door de oorlog in Oekraïne die grote gevolgen heeft voor de handel in Nederlandse landbouwgoederen.


Europa grootste afzetmarkt

De oorlog leidt onder meer tot hogere prijzen voor Nederlandse producten. Dit leidde tot een export met een waarde van 122,3 miljard euro in 2023. De belangrijkste markt voor zowel de export als de import van landbouwproducten voor Nederland blijft Europa. In totaal gaat 69,7 procent van de export naar de Europese Unie (EU).

Bij de export in de EU gaat het in het bijzonder ook nog om de nabij gelegen markten van Duitsland (24 procent van export en 18 procent van de import), België (12 procent van de export en 13 procent van de import) en Frankrijk (8 procent van de export en 7 procent van de import).

De export in aan de landbouw gerelateerde goederen, zoals landbouwmachines, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, kasmaterialen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, steeg in 2022 naar 13,4 miljard euro. Dat is 23 procent meer dan in 2021.

Het volledige rapport De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband editie 2023 is hieronder te downloaden.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer