Hoge inflatie vraagt om groter crisisfonds voor de landbouw

Er moet een groter Europees crisisfonds komen om calamiteiten in de agrarische sector op te vangen. Het huidige rampenfonds is volgens EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski alleen geschikt om kleine marktverstoringen op te vangen.

Hoge+inflatie+vraagt+om+groter+crisisfonds+voor+de+landbouw
© Europese Unie

De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne tonen volgens Wojciechowski aan dat het bestaande crisisfonds alleen incidenteel en op beperkte schaal kan worden ingezet. De EU heeft de regels voor staatssteun verruimd waardoor EU-landen wel incidentele financiële steun mogen verlenen. Ook opent het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) mogelijkheden voor nationale steunmaatregelen.

De landbouwcommissaris wees tijdens een overleg met het Europarlement ook op de gevolgen van de hoge inflatie voor de verdeling het GLB-budget. De inflatie is niet in alle lidstaten hetzelfde, wat generieke maatregelen vanuit Brussel bemoeilijkt. Hongaarse boeren worden het hardst getroffen door prijsstijgingen. De situatie is ook moeilijk in de Baltische staten, evenals in Roemenië en Bulgarije.


Door de hoge inflatie zou de Europese landbegroting in de nieuwe meerjarenraming aanzienlijk moeten worden verhoogd om de voedselzekerheid en het landbouw- en plattelandsbeleid zeker te stellen, stelt Wojciechowski. Dat nieuwe meerjarenprogramma gaat pas in 2028 in en wordt na de verkiezingen van 2024 door een nieuwe Europese Commissie vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer