Wojciechowski: exportsteun Oekraïne leidt tot marktverstoring EU

De Europese Unie moet haar vrijhandelsovereenkomst met Oekraïne herzien en desnoods opnieuw invoerheffingen opleggen voor sommige landbouwproducten. Volgens EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski leidt de tijdelijke vrijstelling tot marktverstoringen in EU-buurlanden.

Wojciechowski%3A+exportsteun+Oekra%C3%AFne+leidt+tot+marktverstoring+EU
© Europese Unie

Wojciechowski deed zij uitspraken woensdag in een debat met de Poolse Senaat. De Poolse EU-commissaris noemde mais, koolzaad en pluimvee als voorbeelden. Hij zei dat niet alleen Polen, maar ook Roemenië en Bulgarije een 'problematische' toename van de invoer van zonnebloemolie uit Oekraïne hebben gezien. Een EU-rapport bevestigt dat er een 'aanzienlijke toename van de invoer van pluimvee, eieren, melkpoeder, boter, suikers, zetmeel, zemelen en sommige granen' is geweest.


De opmerkingen van de Poolse commissaris staan lijnrecht tegenover het officiële EU-standpunt om maximaal mee te werken aan onbeperkte voedselexport vanuit Oekraïne. Sinds de Russische troepen in februari het land zijn binnengevallen, hapert de export. De afgelopen maanden was er slechts beperkte export mogelijk via de traditionele exportroute naar de Zwarte Zee.

Brussel opende daarom een alternatieve landroute naar de EU via de zogenoemde solidariteitsroutes en schortte alle invoerrechten op Oekraïense goederen voor een jaar op. Die overeenkomst loopt komende zomer af, maar de Europese Commissie overweegt deze te verlengen tot eind 2024.


Oneerlijke concurrentie

Door de EU-hulp bij de export via EU-corridors komen veel producten in grote hoeveelheden allereerst terecht in Polen. Graanhandelaren daar klagen al enkele maanden over oneerlijke concurrentie. Ook Franse pluimveehouders mopperen over de enorme hoeveelheden Oekraïens pluimvee dat op de Franse markt verschijnt.

'Ik ken de zorgen van de boeren en ik zie het probleem', zei Wojciechowski. 'De invoer van sommige landbouwproducten is inderdaad meerdere malen toegenomen na het openen van de handel met Oekraïne. Er komen simpelweg te veel goederen binnen.'

Wojciechowski zei dat een beslissing over het al dan niet invoeren van tarieven voor voedselproducten 'van veel commissarissen zal afhangen, maar mijn mening is dat er een probleem is. Waar deze export duidelijk is toegenomen, zal ik me uitspreken voor het invoeren van importbeperkingen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer