Voergroep Zuid verstevigt zijn positie in de markt

De afzet van mengvoer van Voergroep Zuid is in 2022 gestegen. Ook nam het aantal leden toe met 69, laat het bedrijf weten nu de balans van 2022 kan worden opgemaakt.

Voergroep+Zuid+verstevigt+zijn+positie+in+de+markt
© Voergroep Zuid

Algemeen directeur Ronald van de Ven van Voergroep Zuid spreekt in een persverklaring van 'een prima prestatie in een krimpende markt'. De mengvoerafzet van varkens nam met 2 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Voor pluimvee zat er een groei van 15 procent in en voor herkauwers 4 procent.

Het bedrijf is vooral tevreden over de ontwikkelingen in het pluimveevoer, veruit de grootste groeier. Een jaar eerder, in 2021, groeide de afzet daarvan ook al met 17 procent. In totaal groeide de afzet met 15 procent. Een jaar eerder nam de voerafzet nog toe met 17 procent.


Melkgeiten

Volgens het voerbedrijf is in de geitenhouderij te zien dat melkgeitenhouders per liter melk minder krachtvoer nodig hebben 'dan bij veel van onze concurrenten'. Van de Ven: 'Iets wat in de huidige markt met hoge krachtvoerprijzen en een te lage melkprijs voor geitenzuivel aantrekkelijk is. Bij melkkoeien maakt de sterkt gestegen melkprijs de extra krachtvoerkosten wel meer dan goed.'

In de varkenshouderij ging er door de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen in 2021 aardig wat voeromzet verloren door stoppers, meldt de voerleverancier. Een belangrijk deel hiervan werd datzelfde jaar voor Voergroep Zuid nog goedgemaakt, de rest in 2022. 'De ruim 2 procent groei in afzet van varkensvoeders zorgt ervoor dat het gat nu helemaal is gedicht', zegt de algemeen directeur.


Regionale coöperatie

Van de Ven ziet volop kansen voor Voergroep Zuid. 'In plaats van geld verdienen voor externe aandeelhouders houden wij vooral de focus op het rendement van onze leden. Dat spreekt boeren aan. Steeds meer boeren beseffen dat het verstandig is om via een eigen regionale coöperatie grip te houden op hun belangrijkste kostenpost mengvoer.'

De algemeen directeur maakt zich wel zorgen over de gevolgen van de aanhoudende oorlog in Oekraïne. 'Dit leidt al te lang tot hoge grondstofprijzen wat de rendementen in de varkens- en geitenhouderij onder druk zet. Het zou mooi zijn als de varkensprijzen en de prijs van geitenzuivel de komende maanden nog een stap naar boven maken. Dan is er voor onze klanten in alle sectoren een goede boterham te verdienen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer