Slimme silo's peilen voeropslag via sensoren

Voergroep Zuid wil het werken met smartsilo's stimuleren. Vijftien veehouders die klant zijn van de coöperatie doen mee en hebben hun voersilo's uitgerust met de slimme sensortechniek. Zij weten 24 uur per dag hoeveel voer er nog in hun silo's zit.

Slimme+silo%27s+peilen+voeropslag+via+sensoren
© Abel Sensors

De vijftien veehouders, waaronder varkens- en pluimveehouders met grotere bedrijven, hebben samen in totaal meer dan honderd silo's uitgerust met de smartsilotechnologie van Abel Sensors. 24 uur per dag en zeven dagen per week weten zij hoeveel voer er in hun silo's zit en berekent een algoritme wanneer een silo leeg zal raken.

'Veehouders willen, zeker in het weekend, niet worden geconfronteerd met lege silo's, waardoor hun productieproces wordt verstoord', zegt woordvoerder Mathee Kamp van Voergroep Zuid. 'Door op basis van silodata en vertrouwen samen te werken, kunnen we die zekerheid bieden.'

Het werken met sensortechnologie op voersilo's is volgens Kamp van wederzijds belang. 'Die techniek ontzorgt veehouders, omdat ze erop kunnen vertrouwen dat er altijd voldoende voer in de silo's zit. Ook hoeven ze geen kostbare tijd te besteden aan het controleren van de hoeveelheid voer die nog in de silo's zit', zegt Kamp.


Voerleverancier kijkt mee in silo

'Als leverancier van diervoeders kijken wij mee in hun silo's en kunnen de voerproductie en het afleverproces efficiënter worden gepland. Dat is gunstig voor de workflow en onze bedrijfsvoering. Deze efficiencyslag heeft uiteindelijk ook een kostprijsdrukkend effect waar alle klanten van profiteren', geeft de Voergroep Zuid-woordvoerder aan.

De slimme voersilo is volgens Kamp de opstap naar een volautomatisch voerbestelproces. 'Op dit moment moeten bestellingen nog handmatig in het bestelsysteem worden ingevoerd. Maar bij het opschalen van het aantal aangesloten slimme voersilo's, zullen we dat proces ook gaan automatiseren.'

Alle voersilo's bij klanten voorzien van sensoren is niet het doel van Voergroep Zuid. 'Het aantal slimme silo's zal toenemen, maar er blijven genoeg veehouders die het beheren van hun voervoorraad goed zelf in de hand hebben en willen houden', stelt Kamp. 'Voor ondernemers die willen worden ontzorgd op dat belangrijke onderdeel van hun productieproces, is het een prima oplossing.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer