Traag schaap kan kampen met melkziekte

Drachtige schapen die slingerend door de weide lopen of achterblijven als de rest van het koppel wordt opgedreven, kunnen last hebben van melkziekte of slepende melkziekte. Goede voeding, mineralen en vitamines kunnen deze aandoeningen voorkomen.

Traag+schaap+kan+kampen+met+melkziekte
© Marcel Berendsen

Dat zegt Reinard Everts, dierenarts bij de Schapendokter. Melkziekte en slepende melkziekte treden aan het eind van de dracht op. Volgens Everts is het vooral in de beginfase lastig te zien of een schaap melkziekte heeft of slepende melkziekte. In beide gevallen kunnen schapen namelijk slingeren en traag zijn.

Het verschil tussen de twee aandoeningen is dat melkziekte wordt veroorzaakt door een calciumtekort en bij slepende melkziekte is er een tekort aan energie.


Drie- of vierling

Slepende melkziekte komt vaker voor bij schapen die drachtig zijn van een drie- of vierling. 'Aan het einde van de dracht nemen de lammeren in de baarmoeder zoveel ruimte in, waardoor de voeropname daalt en de kans op een energietekort stijgt', licht de dierenarts toe.

Om dit tekort aan te vullen, kan een ooi haar lichaamsreserves – lichaamsvet en eiwit uit spieren – aanspreken. Gebeurt dit plotseling massaal, bijvoorbeeld door stress door nat en guur weer of een sneeuwstorm, dan komen er veel vetzuren vrij in het bloed. Uiteindelijk kunnen er te veel ketonlichamen in het bloed komen waardoor dieren sloom worden en de voeropname nog verder zakt.


Preventie

Volgens Everts is preventie de belangrijkste therapie. 'Zorg bij hoogdrachtige ooien voor voldoende voeraanbod en monitor de energiebehoefte bijvoorbeeld met speciale likblokken. Stijgt de opname tot boven de 50 gram per ooi per dag, dan is dat een duidelijke aanwijzing dat het rantsoen te weinig energie bevat.'

Ook calcium en vitamine D zijn belangrijk. 'Zongedroogd hooi bevat veel vitamine D en is in zo'n geval een goede aanvulling op het rantsoen. Voor dieren met klachten is er injecteerbare vitamine D beschikbaar', zegt de dierenarts.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer