GD: meer kans op geeldikkop bij schapen

Royal GD krijgt sinds 2019 jaarlijks meerdere meldingen binnen over schapen met fotosensibiliteit, ook wel geeldikkop genoemd. Dit is een overgevoeligheid voor zonlicht waardoor de kop van het dier opzwelt en plotseling doodziek kan zijn.

GD%3A+meer+kans+op+geeldikkop+bij+schapen
© Twan Wiermans

De overgevoeligheid voor zonlicht bij fotosensibiliteit wordt niet veroorzaakt door uv-straling, maar door een stof in de huid die daar via de bloedbaan terecht is gekomen. Onder invloed van zonlicht beschadigt die stof de huid.

Volgens GD spelen sporidesminintoxicaties een rol. Het stofje sporidesmin wordt gevormd door de schimmel Pithomyces chartarum en die groeit uitstekend op dood plantaardig materiaal. In periodes van droogte groeit de schimmel volop en bij een vochtig najaar slaat deze toe. Schapen krijgen de schimmel binnen waardoor de kans op geeldikkop stijgt.


Gezwollen oogleden

Door de fotosensibiliteit kan het dier een dikke kop krijgen, met dikke en afhangende oren en gezwollen oogleden. Daardoor ziet het niets meer. In mildere gevallen zijn traanstrepen onder de ogen te zien. Het ziektebeeld is alarmerend voor de schapenhouder, omdat het dier plotseling doodziek kan zijn.

Getroffen dieren hebben pijn en stoppen met eten. Het is belangrijk om ze direct in het donker te zetten.

GD waarschuwt schapenhouders en dierenartsen dit najaar alert te zijn op verschijnselen van fotosensibiliteit en bij verdenking aanvullend onderzoek te verrichten en contact op te nemen met de Veekijker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer