Friese CdK haalt brief van 7-jarige boerenzoon aan in toespraak

De Friese commissaris van de Koning (CdK) Arno Brok heeft in zijn nieuwjaarstoespraak de brief van de zevenjarige boerenzoon Jimte Schoustra uit Oosterwierum aangehaald. Hierin vroeg Jimte aan Brok of hij nog boer kan worden.

Friese+CdK+haalt+brief+van+7%2Djarige+boerenzoon+aan+in+toespraak
© Gerrit Hofstra

'Ik zie de ambitie en passie van dit mannetje en zijn droom voor de toekomst. Zijn ouders vertelden mij dat hij niet kon slapen, omdat hij dacht dat hij geen boer meer kon worden', zei Brok. Hij bezocht vorig jaar de melkveehouderij van de familie Schoustra, nadat Jimte hem had uitgenodigd.

De komende periode worden belangrijke keuzes gemaakt als het gaat om stikstof, veenweide en biodiversiteit, maar ook op het gebied van belangrijke thema's als de Lelylijn, woningbouw en de Friese taal en cultuur, gaf de commissaris van de Koning aan.

Het belang van het middenbestuur neemt toe en provincie Fryslân kan dat verschil maken, zei Brok in zijn nieuwjaarstoespraak. 'Geef ons ruimte', riep hij op. 'Ruimte en gezag om zelf onze toekomst in te kleuren. Het gezag dicht bij de mensen, dicht bij de gemeenschap. Vooral ook bij de transitie van de landbouw.'De commissaris van de Koning sprak over de relatie tussen de Randstad en het platteland. 'Vanzelfsprekend leven er sentimenten en moeten we er oog voor hebben. Maar het schiet van beide kanten niet op als wij daarin blijven hangen. Nederland is maar een postzegeltje: vanuit de ruimte gezien lopen stad en platteland naadloos in elkaar over.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer