Zoektocht naar mest uitrijden bij windstil weer

Provincie Fryslân daagt het bedrijfsleven uit om een hulpmiddel te bedenken waardoor boeren gemotiveerd worden om hun mest uit te rijden bij windstil en vochtig weer. Tijdens die weersomstandigheden is de stikstofuitstoot namelijk minder groot.

Zoektocht+naar+mest+uitrijden+bij+windstil+weer
© Twan Wiermans

De provincie doet vooral een beroep op start-ups. Dit zijn vaak jonge, kleine bedrijven die zich bezighouden met uitvindingen of met ideeën voor een nieuw product of nieuwe technologie.

Het aangedragen idee moet eenvoudig zijn te gebruiken door veehouders en op grote schaal kunnen worden uitgerold. Verder moet de oplossing het gedrag van boeren veranderen, kosteneffectief zijn en moeten de resultaten meetbaar zijn.


Stikstofemissies

De wet Stikstofreductie en natuurverbetering vereist dat de stikstofemissies van de landbouw, mobiliteit en industrie worden verminderd. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door bedrijfspraktijken te veranderen of andere technologieën te gebruiken.

Een deel van de emissies vindt plaats wanneer dierlijke mest op het land wordt uitgereden. Hoeveel ammoniak daarbij vrijkomt, is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Hier valt winst te behalen. Vandaar dat provincie Fryslân zoekt naar oplossingen om veehouders te stimuleren om bij windstil en vochtig weer mest uit te rijden.


Hulpmiddel

Via het platform Startup in residence worden bedrijven uitgedaagd daar een een hulpmiddel voor te verzinnen. Het zou een onderdeel kunnen worden van de toolbox waar de provincie aan werkt. Deze bevat verschillende oplossingen om de stikstofuitstoot te verminderen.

De vraag van provincie Fryslân is een van de uitdagingen van 'Startup in Residence Noord-Nederland'. In dit programma vragen overheden en kennisinstellingen in Friesland, Groningen en Drenthe om oplossingen voor vraagstukken die bij hen spelen. De jonge bedrijven krijgen zo de kans om direct met een grote partij te werken en hun product door te ontwikkelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer