Boetes voor hinderen en beledigen politie bij boerenprotest in Zwolle

Twee demonstranten bij het boerenprotest tegen de PAS-problematiek op 1 december in Zwolle zijn vrijdag door de politierechter veroordeeld tot boetes tot 500 euro. Ze overtraden een noodverordening die van kracht was.

Boetes+voor+hinderen+en+beledigen+politie+bij+boerenprotest+in+Zwolle
© ANP Persbureau

Vele tientallen boeren en sympathisanten woonden vrijdagmiddag de zitting in de rechtbank in Zwolle bij. Drie mannen stonden terecht voor ongeregeldheden tijdens het boerenprotest. Ze protesteerden bij het provinciehuis van Overijssel om een oplossing te eisen voor PAS-melders. De politie stond blokkades niet toe en greep direct in.


Giertank in bebouwde kom

Een 53-jarige inwoner van IJsselham stond met zijn trekker met giertank geparkeerd in de berm voor het Zwolse provinciehuis. In de noodverordening van de burgemeester stond een verbod op giertanks in de bebouwde kom. Toen agenten de boer sommeerden de trekker weg te halen, weigerde hij en werd hij aangehouden. Een 49-jarige man uit Nijeveen schold twee ME'ers uit toen hij zijn vlaggenstok moest opbergen. De zaak tegen een derde verdachte is aangehouden omdat zijn dagvaarding te laat op de mat viel.

De 53-jarige man zei de rechter dat hij geen kant op kon met zijn trekker. 'Het stond muurvast.' De officier van justitie zag dat anders en eiste een boete van 500 euro. De rechter legde die boete op, maar geheel voorwaardelijk. De inwoner van Nijeveen weigerde zich aanvankelijk te identificeren tegenover de rechter. Hij meent dat er sprake was van buitensporig politiegeweld. Daarvan wil hij nog aangifte doen. De officier eiste tegen hem een boete van 400 euro. De rechter vond dat een passende straf.


Even werd overwogen de zaak stil te leggen toen bleek dat op de tribune iemand de zitting live aan het streamen was. 'Het is tegen de huisregels maar er is niets geheims aan deze zaak', reageerde de rechter die het toestond. Veel sympathisanten in de zaal lieten zich niet onbetuigd. 'Een politiestaat!' riep een van hen toen hij de rechtszaal verliet. Op de opmerking van de rechter dat hij hoopte dat het geloof in de rechtstaat bij enkelen weer hersteld was, klonk hoongelach.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer