Bemestingspraktijk is sterk in beweging

De actuele resultaten van het project 'Brabant Bemest Beter' zijn vorige week op een congres in Den Bosch gepresenteerd. Het project startte in 2020 met als doel mest duurzaam te bewerken en aan te wenden, met aandacht voor minimale verliezen en het sluiten van kringlopen via alternatieve meststoffen verkregen uit dierlijke mest. Initiatiefnemers zijn HAS green academy, provincie Noord-Brabant, ZLTO en het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM).

Bemestingspraktijk+is+sterk+in+beweging
© Anjo de Haan

Er is al veel werk verzet, blijkt uit de presentatie van Fauve Henst, die de regiogroep Zuidoost begeleidt. In twee jaar tijd hebben 36 ondernemers negen kunstmestvervangers en drie toevoegmiddelen toegepast. De inzet van kunstmestvervangers binnen de demo's was succesvol, maar vraagt wel om intensieve begeleiding.

Ook zijn er proeven gedaan met de kunstmestvrije aardappelteelt, die op zand haalbaar lijkt. Tijdens het congres passeerden diverse innovaties: dripirrigatie, een ontzoutingssysteem, een plasma-installatie, vliegenlarven en toevoegmiddelen.


Mesttekort

Waar een groot deel van Nederland nog denkt dat we permanent tot over onze oren in de mest staan, schetst Henk Gerbers van provincie Noord-Brabant een ander beeld: 'Hoewel we in Noord-Brabant een mestoverschot zullen houden, stevenen we in Nederland in totaal af op een mesttekort en zal een deel van het overschot buiten Noord-Brabant worden afgezet. Nationaal zal er sprake zijn van een balans of zelfs een tekort aan dierlijke mest. Dit vraagt om een omslag in denken.'

Mestverwaarding vraagt ook om aangepaste wetgeving zoals het toestaan van kunstmestvervangers. 'Erkenning in Brussel is snel nodig', stellen alle betrokkenen. De provincie nodigt de deelnemers aan het project uit om samen te werken en te innoveren. Een goed verdienmodel is nodig om succesvol te zijn.


Voortzetting van belang

'Het is van belang dat het project wordt voortgezet. Een praktische insteek met nog meer boeren en studenten van HAS green academy.' Daar maakt ZLTO-bestuurder Janus Scheepers zich hard voor. 'Door het project 'Brabant Bemest Beter' worden grenzen verlegd. Boeren steken hun nek uit. Laten we de flow erin houden. We zijn dan ook blij met de positieve sfeer van vandaag en de handreikingen van zowel de provincie als de HAS om samen een vervolg op te pakken.'

NCM-directeur Jan Roefs vult aan: 'We zijn nog niet klaar. Het is pas net begonnen.' Gerbers: 'De koppeling met waterkwaliteit is hierbij ook een aandachtspunt.' Veerle Slegers, algemeen bestuurslid van waterschap de Dommel, haakt daarop in door aan te geven te geloven in het project. Ze zegt toe bij haar waterschap te pleiten voor deelname.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer