Boeren in Afrika en Azië hebben juist meer stikstof nodig

Terwijl veel Europese landen, China en India de grenzen voor stikstofuitstoot in grote mate overschrijden, kunnen andere wereldregio's juist meer stikstof gebruiken voor betere voedselproductie. Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Boeren+in+Afrika+en+Azi%C3%AB+hebben+juist+meer+stikstof+nodig
© Stockfoto/Andrzej Kubik

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR), de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat de wereldwijde grens van stikstofgebruik is bereikt, is al langer bekend. Maar in eerder onderzoek werd nog geen rekening gehouden met de regionale verschillen, terwijl stikstof juist een regionaal probleem is. De wereldwijde verschillen zijn groot, concluderen de onderzoekers.

Hoofdonderzoeker Lena Schulte-Uebbing van het PBL benadrukt dat de landbouwproductie juist veel baat zou hebben bij meer bemesting met stikstof. Zeker in Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en Afrika wordt stikstof onderbenut.


Toegang tot kunstmest

'Zeker in het Afrikaanse gebied onder de Sahara zien we echt een tekort aan voedingsstoffen', stelt Schulte-Uebbing. 'Boeren daar hebben veel minder toegang tot kunstmest, vanwege de prijs en het transport.' Kunstmest is in armere landen vaak duurder dan in Nederland. Ook door de energiecrisis zijn de prijzen over de kop gegaan.

De stikstofverdeling over de wereld moet anders, vindt WUR-hoogleraar Wim de Vries, ook betrokken bij het onderzoek. 'Om de wereld te voeden zonder de regionale en planetaire stikstofgrenzen te overschrijden, moeten we stikstof in de landbouw veel efficiënter gebruiken. En daarnaast verliezen uit niet-agrarische stikstofbronnen zoals rioolwater of industrie verminderen. Dat vraagt dus om een gecoördineerde actie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer