'Intensieve landbouw bedreigt de planeet'

Een artikel met deze kop stond twee weken geleden in mijn krant. Het ging over de presentatie van het Global Land Outlook 2-rapport van de Verenigde Naties en de kop van het artikel was kort samengevat de conclusie van het rapport. Tientallen wetenschappers hebben jarenlang aan het rapport gewerkt en ongetwijfeld zijn hun conclusies waar. En dat is heel erg.

%27Intensieve+landbouw+bedreigt+de+planeet%27
© Mike Schellart

Aan de Amsterdamse grachtengordel zal waarschijnlijk een heel aantal mensen hebben gedacht: 'Zie je wel.' Toch is het niet terecht om de intensieve landbouw de schuld te geven van de problemen die in dit rapport worden beschreven. De olifant in de kamer die iedereen ziet maar waar niemand het over heeft, is de groei van de wereldbevolking.

Ik ben nog niet heel oud, maar ik heb op de lagere school nog geleerd dat er 4 miljard mensen op de aarde zijn. Nu zijn het er bijna twee keer zoveel. Wie googlet op 'the African bulge' krijgt behalve veel afbeeldingen van bespierde donkere mannen ook grafieken van de extreme bevolkingsgroei van Afrika. Van 220 miljoen Afrikanen in 1950 naar 1,3 miljard nu. En een verwachting van 2,5 miljard mensen in 2050 en 4,4 miljard in 2150.

Al deze mensen moeten worden gevoed en daarom is er intensieve landbouw. Door onkunde en armoede is een deel daarvan verwoestend voor de aarde. Dat kun je de verantwoordelijken niet altijd verwijten. Als je moet kiezen tussen proberen voedsel te verbouwen op grond die daar ongeschikt voor is of samen met je gezin doodgaan van de honger, is de keuze niet moeilijk. Dit jaar zullen weer meer mensen voor die keuze staan, omdat ze afhankelijk zijn van graan dat door de oorlog in Oekraïne niet te leveren of onbetaalbaar is.

Er is een grens aan het aantal bedreigingen dat de aarde kan dragen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Als je de cijfers op een rij ziet staan, zijn ze schrikbarend. Ik maak me oprecht grote zorgen over wat er gebeurt op het moment dat de wal het schip keert. Dat moment komt en niemand doet er wat aan. Er is een grens aan het aantal mensen en het aantal bedreigingen dat de aarde kan dragen. Zoals ik het lees is dat in feite de conclusie van het rapport van de Verenigde Naties.

Het enige dat wij Nederlandse boeren kunnen doen, is op een efficiënte manier veel voedsel produceren. Het ontslaat ons echter niet van de verplichting goed te zorgen voor het milieu en de biodiversiteit. Dat is een hele opgave, maar ik geloof dat we kunnen boeren op een intensieve manier die duurzaam is. Volgens mij zijn we daar al heel erg mee bezig. Ik ben ervan overtuigd dat dierlijke productie ook bij die manier van boeren past.

'Intensieve landbouw redt de planeet', is een mooi streven om naartoe te werken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer