Kwaadaardige luchtzakbacterie steekt kop weer op bij pluimvee

Royal GD toonde afgelopen weken bij meerdere secties op pluimvee met luchtzakontstekingen een Ornithobacterium rhinotracheale (O.r.)-bacterie aan. Als mogelijke oorzaak noemt GD minder ventileren en daardoor hogere CO2-concentraties.

Kwaadaardige+luchtzakbacterie+steekt+kop+weer+op+bij+pluimvee
© Twan Wiermans

De O.r.-bacterie veroorzaakt luchtzakontstekingen bij vleeskuikens. De problemen die in de jaren negentig door de bacterie werden veroorzaakt, leidden tot grote uitval en hoge afkeuringen op de slachterij. Vooral in de wintermaanden waren er moeilijkheden.

In de loop van de laatste decennia namen de problemen door O.r. duidelijk af. Bij onderzoek in 2020 op de slachterij waar afkeuring plaatsvond door O.r.-gerelateerde afwijkingen, werden karkassen gecontroleerd op de aanwezigheid van de bacterie. Bij geen van de gevallen was deze aantoonbaar.


Bloedvergiftiging

Er is gekeken naar O.r. bij vleeskuikeninzendingen voor pathologisch onderzoek waarbij de diagnose luchtzakontsteking werd vastgesteld. In de laatste vijf jaar werd bij slechts 3,7 procent daadwerkelijk O.r. aangetoond. Wel traden de laatste jaren problemen op door bloedvergiftiging veroorzaakt door O.r. Maar in de afgelopen weken ziet GD een verandering en werd bij meerdere secties op pluimvee met luchtzakontstekingen een O.r.-bacterie gevonden.

Mogelijk dat een langere leegstand van de stal door vogelgriep geïnitieerde situaties en de hoge energiekosten het klimaatmanagement in vleeskuikenstallen lastiger maken. Als dit leidt tot minder ventileren in de stal en daardoor een hogere CO2-concentratie, zijn de voorwaarden voor O.r.-problemen aanwezig, stelt GD.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer