Donkere rustplek lijkt goed voor kuiken

Kuikens die in hun eerste weken toegang hebben tot een donkere rustplek, lijken minder gestrest en meer goede darmbacteriën te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Ingrid de Jong van Wageningen Livestock Research.

Donkere+rustplek+lijkt+goed+voor+kuiken
© Twan Wiermans

In haar onderzoek gebruikte De Jong een zogenoemde dark brooder. Deze biedt een donkere, warme rustplek waar kuikens onder kunnen kruipen. In de natuur rusten kuikens regelmatig onder de kip en tussendoor maken ze uitstapjes om te eten en te drinken. 'De dark brooder bootst de moederkloek na', zegt de onderzoeker. Bij leghennen blijkt het apparaat een positief effect te hebben op het welzijn, bij vleeskuikens is dit nog weinig onderzocht.

De Jong ontdekte dat kuikens die toegang hebben tot een dark brooder symmetrischer zijn, wat wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen verschil in pootlengte is. 'Asymmetrie is een teken van stress. Dus indirect lijkt dit erop te wijzen dat de kuikens minder gestrest zijn.'

Daarnaast zag ze dat kuikens met toegang tot een dark brooder een minder gevarieerd microbioom, dat zijn micro-organismen als bacteriën en schimmels in de darmen, hadden toen ze twee weken oud waren, maar wel meer 'goede' darmbacteriën.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer