Prijzen voedselgrondstoffen opnieuw omlaag, in winkels niet merkbaar

De index van de wereldvoedselprijzen daalde in december 2022 voor de negende achtereenvolgende maand. Voedsel was wereldwijd 1,9 procent goedkoper dan een maand eerder. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

Prijzen+voedselgrondstoffen+opnieuw+omlaag%2C+in+winkels+niet+merkbaar
© Marcel Berendsen

De FAO-voedselprijsindex bedroeg in december gemiddeld 132,4 punten, 1 procent onder de waarde een jaar eerder. Voor 2022 als geheel bedroeg de index, die maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van veelgebruikte voedselgrondstoffen volgt, echter gemiddeld 143,7 punten, 14,3 procent hoger dan de gemiddelde waarde over 2021.

'Rustigere voedselgrondstoffenprijzen zijn welkom na twee zeer volatiele jaren', zegt FAO-hoofdeconoom Maximo Torero. 'Het is belangrijk om waakzaam te blijven en sterk gefocust te blijven op het verminderen van de wereldwijde voedselonzekerheid, gezien het feit dat de wereldvoedselprijzen op een hoog niveau blijven, met veel basisproducten die bijna recordhoogtes bereiken en met stijgende rijstprijzen, en nog steeds veel risico's verbonden aan toekomstige leveringen.'


Niet merkbaar voor consument

De daling van de voedselprijzen is in de supermarkt vooralsnog niet merkbaar. De FAO-graadmeter volgt alleen grondstoffen en er gaat tijd overheen voordat die veranderingen ook doorwerken in de detailhandelsprijzen. Bovendien worden de prijzen in de supermarkt ook beïnvloed door hogere energie- en arbeidskosten.

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat waren voedingsmiddelen, dranken en tabak in de eurozone in december gemiddeld 13,8 procent duurder dan in de laatste maand van 2021. In november ging het nog om een plus van 13,6 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer