Prijs diepvriesfrites stijgt naar ruim 1 euro per kilo

Ondanks de forse stijging van de prijzen voor diepvriesfrites uit vooral Nederland en België blijft de vraag op de exportmarkt alleen maar toenemen.

Prijs+diepvriesfrites+stijgt+naar+ruim+1+euro+per+kilo
© Nieuwe Oogst

Het afgelopen jaar produceerden de Nederlandse aardappelverwerkers ruim 2 miljoen ton frites en overige aardappelproducten, blijkt uit verwerkingscijfers van NAO en Vavi. Van deze productie is ongeveer 85 procent bestemd voor export. De verwerkers gebruikten daarvoor bijna 4 miljoen ton fritesaardappelen.

De exportprijzen voor diepvriesfrites zijn in de laatste maanden van 2022 gestegen tot bijna 1.200 euro per ton. Dat is ruim 1 euro per kilo en zo'n 65 procent meer dan de prijzen van een jaar geleden. Dat meldt Frituurwereld, kennisplatform voor de fritessector, op basis van informatie van Boerenbusiness.


Marktgroei van 2 procent

De opdrijving van de prijzen is een gevolg van de hoge inflatie, de stijgende productiekosten, de beperkte beschikbaarheid van aardappelen in Europa en de aanhoudende vraag. Ondanks de hogere prijzen blijft de wereldwijde vraag naar Europese frites, met name uit Nederland en België, nog steeds toenemen. Analisten gaan uit van een marktgroei van zo'n 2 procent per jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer