Omzet Syngenta stijgt eerste kwartaal 26 procent

De geconsolideerde omzet van de Syngenta-groep komt in het eerste kwartaal van 2022 uit op 8,9 miljard dollar: 8,5 miljard euro. Dat is 26 procent meer dan de omzet in de eerste drie maanden van 2021.

Omzet+Syngenta+stijgt+eerste+kwartaal+26+procent
© Haijo Dodde

Deze forse stijging is volgens het wereldwijde landbouwconcern vooral toe te schrijven aan het goed anticiperen op de vraag naar vroegbestellingen. Veel afnemers maken zich namelijk zorgen over de beschikbaarheid van onder meer gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden. Syngenta meldt dat de omzet van biologische producten in het eerste kwartaal 21 procent toenam.

De grotere omzet voor Syngenta resulteert in een bedrijfsresultaat voor het betalen van belastingen van 1,9 miljard dollar (1,8 miljard euro) over het eerste kwartaal. De Syngenta-groep is commercieel actief in meer dan honderd landen en heeft wereldwijd ruim 53.000 medewerkers in dienst. De geconsolideerde jaaromzet bedroeg vorig jaar 28,2 miljard dollar: 26,8 miljard euro.


Hogere prijzen

Syngenta Crop Protection is het grootste bedrijfsonderdeel met een omzet van 4,2 miljard dollar (4 miljard euro) en een omzetgroei in het eerste kwartaal van 25 procent. Vooral in Zuid-Amerika, Noord-Amerika en China stijgt de omzet van de verkoop van gewasbeschermingsdivisie behoorlijk. In Europa is de groei 8 procent. Voor een belangrijk deel is de omzetgroei toe te schrijven aan hogere prijzen voor de gewasbeschermingsmiddelen.

Fabrikant Adama profiteert als onderdeel van de Syngenta-groep ook van de vroege vraag naar gewasbeschermingsproducten. Adama doet het in de eerste periode van dit jaar vooral goed in Noord-Amerika en China met bijna een verdubbeling van de verkopen. De omzet van de Israëlische fabrikant stijgt in het eerste kwartaal 28 procent tot 1,8 miljard dollar: 1,7 miljard euro.


Zaden voor landbouwgewassen

Syngenta Seeds verkocht in het eerste kwartaal voor 1,4 miljard dollar (1,3 miljard euro) aan zaaizaden. Dat is een plus van 15 procent ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Bij de zadendivisie van Syngenta doen vooral de grote landbouwgewassen het goed met onder meer een verdubbeling van de omzet in Azië en Zuid-Amerika. Voor groentezaden blijft de omzet gelijk en voor bloemenzaden daalt die 3 procent.

Tot slot meldt Syngenta op basis van de kwartaalcijfers een groei van de omzet van de Syngenta-groep in China met 25 procent tot 2,4 miljard dollar: 2,2 miljard euro. Syngenta verkoopt in China naast gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden ook meststoffen. De extra omzet is onder meer toe te schrijven aan enkele nieuwe rijstrassen en stikstofmeststoffen die goed in de markt liggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer