Meer melkrobots door hoge melkprijs Vlaanderen

De verkoop van melkrobots in Vlaanderen is dit jaar sterk gestegen. Door de hoge melkprijs hebben ondernemers ruimte om te investeren. Ook willen ze meer dure melk uit de veestapel halen. Dat kan doordat koeien met de robot vaker worden gemolken.

Meer+melkrobots+door+hoge+melkprijs+Vlaanderen
© GEA

De verantwoordelijke bij melktechnologieproducent GEA voor de regio Vlaanderen, Hans Heylen, spreekt van een stijging van wel 50 procent in de verkopen van melkrobotsystemen ten opzichte van 2021, meldt hij aan vilt.be. De melkrobot zorgt voor een stijging van de melkproductie en een verbetering van het arbeidsgemak.

'Het jaar 2021 was een crisisjaar. De melkprijzen waren niet zo goed en het stikstofakkoord bracht veel onzekerheid met zich mee waardoor melkveehouders investeringen voor zich uit schoven' licht Heylen toe.


10 tot 15 procent meer

'Er is een race gaande om meer melk uit de bestaande veestapel te halen', constateert Heylen. Dat zou volgens hem leiden tot een verhoogde interesse in melkrobots. Doordat de koe vaker dan de standaard twee keer daags in de melkstal wordt gemolken, neemt de melkproductie met 10 tot 15 procent toe.

'Daarnaast verzamelt een robot veel meer gegevens dan een standaard melkinstallatie. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om het management aan te passen en meer melk uit de koe te krijgen of bijvoorbeeld andere gehaltes', licht Heylen toe.

Voor Fedagrim, de Belgische overkoepelende federatie voor toeleveranciers in de landbouw die jaarlijks met sectorcijfers over de verkoop komt, is het nog te vroeg om jaarcijfers te overleggen.


Hip bij vijftigplussers

Heylen constateert ook veel bestellingen bij vijftigplussers die geen opvolging hebben of nog in afwachting zijn. 'Rond de vijftig jaar is een kritieke leeftijd om nog een investering te doen. Melkveehouders in die leeftijdscategorie kiezen ook voor de robot omdat het arbeidsgemak met zich meebrengt en flexibiliteit', constateert hij.

CEO Lieven Delbaere van Lelycenter Vlaanderen spreekt van een 'goed jaar, maar niet super'. De verkoop van robots bij Lely in Vlaanderen is met 25 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Ook hij stelt dat het hogere melkgeld invloed heeft op het aankoopgedrag van melkveehouders. 'Maar het jaar had nog veel beter kunnen zijn als er geen vergunningsstop zou zijn geweest', zegt hij.

De vergunningsstop en onzekerheid die met het stikstofakkoord gepaard gaan, resulteren in een sterke daling van de nieuwbouw van stallen. 'Dit jaar waren er nog enige projecten die eerder hun vergunningen verkregen, maar volgend jaar verwachten wij geen nieuwbouwprojecten', zegt Hans Verstreken van Fedagrim. De verkochte melkrobots betreffen veelal verbouwingen van bestaande stallen en kunnen dus in de bestaande vergunning worden ingepast.


Lichte toename Nederland

In Nederland is er eveneens een toename van het aantal bedrijven met automatische melksystemen, blijkt uit cijfers van stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM). De toename is de laatste jaren wat geleidelijker. Waren in 2020 nog 4.513 bedrijven met melkrobots in de weer, in 2021 nam dit aantal toe naar 4.679. Dit jaar werd een verdere toename gezien met 134 naar 4.813 bedrijven.

Het aantal bedrijven met visgraatmelkstallen nam af van 4.774 naar 4.421, waardoor de melkrobot dit jaar voor het eerst op de meeste van de in totaal 15.246 bedrijven wordt ingezet. In 2021 waren er nog 15.656 bedrijven bekend bij stichting KOM.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer