CEO Lely: 'Er wordt ineens niet meer in innovatie geloofd'

Terwijl de stikstofuitstoot in de laatste dertig jaar met 60 procent is gereduceerd door innovatieve boeren. geloven politici hier niet meer in. Ze willen nu via andere wegen tot stikstofreductie komen. Toch is innovatie de enige manier om vooruit te komen, ook met stikstof, stelt CEO André van Troost van Lely.

CEO+Lely%3A+%27Er+wordt+ineens+niet+meer+in+innovatie+geloofd%27
© Lely

De uitspraak van Van Troost komt op een opvallend moment. Donderdag opende koning Willem-Alexander fase 2 van de Lely Campus in het Zuid-Hollandse Maassluis, een investering van 100 miljoen euro door het bedrijf, waarmee het de komende vijf jaar met innovaties kan doorgroeien.

Ik voel dat er in de politiek veel cynisme is rond innovatie

André van Troost, CEO Lely

Dit oer-Hollandse innovatieve familiebedrijf werd in 1948 opgericht door de broers Arij en Cornelis van der Lely. Terwijl op de eerste locatie de al bestaande producten als de Lely Astronaut-melkrobot en de voerrobots worden gemaakt, wordt in de nieuwe aangebouwde locatie gewerkt aan verschillende nieuwe producten.

In eerste instantie richt Lely zich daarmee op de Nederlandse markt, zoals met de Lely Orbiter. Van deze minizuivellijn op de boerderij zijn er nu vier in ons land actief. In het komende jaar volgen mogelijk ook België en Duitsland.

Ook wordt hier de Lely Exos gebouwd. Hiervan draaien er tien in Nederland. Eind 2023 komt dit automatisch zomerstalvoederingssysteem op de markt. Verder bouwt het bedrijf de Lely Sphere, een systeem waarmee de stikstofuitstoot tot 70 procent wordt gereduceerd. Bij de twintig bedrijven met dit systeem in Nederland zijn de ervaringen volgens Van Troost positief.


De politiek waardeert die innovatie niet?

'Ik voel dat er veel cynisme is rond innovatie. Af en toe hoor je in de Tweede Kamer roepen dat we het in ons land al jaren proberen met innovatie, terwijl we maar niet verder komen. Dan denk ik meteen: de stikstofuitstoot is de laatste dertig jaar met 60 procent gereduceerd door innovatieve boeren. Nu geloven we daar opeens niet meer in. Dat vind ik lastig. De enige manier op vooruit te komen, is door te blijven innoveren.'


Jullie worden daarin te weinig erkend?

'De Lely Sphere bestaat al een aantal jaren. Landbouwminister Henk Staghouwer was niet alleen bij de opening hier, hij bezocht ons bedrijf al eerder. Stikstofminister Christianne van der Wal is ook op een boerderij met de Lely Sphere geweest. Nog steeds voelt het alsof we tot een serieuze reductie van de veestapel gaan komen in plaats van dat we op innovatie inzetten.


'Onze lobby is om met politieke partijen te praten om onze kennis op innovatiegebied te tonen. Een afname in de veestapel hier leidt tot een toename elders. Gelet op het hoge niveau van de Nederlandse melkveehouderij betekent dit een afname van onder meer dierenwelzijn en diergezondheid.'


Hoe reageerde Staghouwer vandaag?

'Het is goed dat hij er is. Gelet op de huidige situatie had hij ook verstek kunnen laten gaan. Op zich vond ik hem redelijk positief door te stellen dat innovatie een van de pijlers is voor de toekomstige veehouderij. Er zijn allerlei innovaties mogelijk, zoals de Lely Sphere. We hopen dat de overheid bereid is om hierin te investeren. De rekening voor verduurzaming mag niet alleen voor de boer zijn.'


Kijken jullie voor de Lely Sphere naar andere landen?

'De omzet van Lely in Nederland is minder dan 10 procent. Voor de stikstofuitdaging kijken we alleen naar Nederland, hoewel er in België en Denemarken nu geluiden over stikstofreductie opgaan. Het systeem is ook geschikt voor andere markten. Ook met innovaties voor het buitenland zijn we bezig. Het is nog te vroeg voor voorbeelden.'


Begin juni is er een nieuwe campus in de Verenigde Staten geopend?

'De focus ligt daar minder op de kringloop en emissies en meer op grote aantallen koeien en melk verwerken. Voor boerderijen in de Verenigde Staten is het steeds lastiger om mensen te krijgen. Veehouders zijn een voorstander van vrij koeverkeer en meer data. De melkrobot heeft daar veel potentie, net als de voerrobot. Waar we hier groot mee zijn geworden, brengen we daar aan de man, niet de Lely Sphere of de Orbiter.'


Waar staat het hoofdkantoor over tien jaar?

'Alexander van der Lely, zoon van een van de oprichters en voorzitter van de raad van commissarissen, stelde vandaag dat hij zich af en toe afvraagt of een vestigingsplaats als Nederland wel goed is voor een familiebedrijf als Lely. Over vijf jaar zitten we zeker nog wel hier. Maar op de lange termijn? Ik weet het niet. Het is op dit moment niet gemakkelijk om een agrarisch bedrijf te moeten leiden in Nederland. Verder gaat een steeds kleiner deel van de totale afzet naar ons eigen land. Het buitenland wordt belangrijker.'


André van Troost

André van Troost (49) is een voormalig cricketspeler. Hij speelde professioneel cricket in het Verenigd Koninkrijk en vertegenwoordigde Nederland tussen 1990 en 1997 in negen wedstrijden op het ICC Champions Trophy-crickettoernooi. In 2003 ging Van Troost aan de slag als salesmanager voor het Verenigd Koninkrijk bij Procter & Gamble. Een jaar later werd hij marketing- en salesmanager voor het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. Van Troost maakte de overstap naar Danone in 2009, waar hij eerst businessunitmanager Nederland werd voor babyvoeding. Van 2011 tot mei 2014 werd hij hier globalmarketingmanager voor dezelfde productgroep. Vervolgens maakte Van Troost de overstap naar Lely. Hier was hij eerst directeur internationale marketing. Ruim een jaar later werd hij directeur internationale verkoop. In 2017 werd hij directielid voor costumer care, waarna hij in december 2019 algemeen directeur werd als opvolger van Alexander van der Lely.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer