Varkenshouders kunnen cent per kilo extra gaan verdienen

Vion gaat werken met een duurzaamheidsstimulans voor leveranciers binnen Good Farming Balance. Die wordt gekoppeld aan de CO2-reductie op het bedrijf. Varkenshouders kunnen zo tot maximaal 1 cent per kilo geslacht gewicht extra verdienen.

Varkenshouders+kunnen+cent+per+kilo+extra+gaan+verdienen
© Twan Wiermans

'Op de Nederlandse markt is duurzame productie en het verlagen van de CO2-voetafdruk al langer een thema, maar wij merken dat het ook op internationale markten steeds meer gaat spelen', zegt Koen van Bergen, directeur Livestock & Supply Chain bij Vion Farming.

De duurzaamheidsdoelstellingen worden in het eerste kwartaal van 2023 verder uitgewerkt. Dat gebeurt in samenspraak met een klankbordgroep van Good Farming Balance (GFB)-varkenshouders en experts uit de keten.


Nulmeting

De volgende stap wordt het uitrollen ervan binnen het GFB-concept in de tweede helft van 2023. Om vast te stellen waar de GFB-leveranciers staan, voert Vion eerst een nulmeting per deelsegment uit. Dat wordt de basis waar het handelingsperspectief – hoe de CO2-voetafdruk te verlagen – uit voortrolt.

Wij bouwen aan evenwichtige voedselketens die vraaggestuurd en relevant zijn voor alle schakels van boer tot bord

Jos Blom, commercieel manager bij Vion Farming

'De technologie en systemen die daarvoor nodig zijn, staan klaar', zegt Van Bergen. 'Uitgangspunt wordt de feitelijke CO2-voetafdruk van een bedrijf en niet een theoretisch berekende.'


Per 100 gram eiwit

Om de CO2-voetafdruk eerlijk te kunnen vergelijken met andere eiwitbronnen, drukt Vion die uit per 100 gram eiwit. Varkenshouders die aan de CO2-reductiedoelstellingen voldoen, kunnen daar maximaal 1 cent per kilo geslacht gewicht mee verdienen. De keuze om mee te doen is vrij.
Van Bergen spreekt van een cafetariamodel dat uitruilmogelijkheden kent. Naast bijvoorbeeld het segment waarvoor de varkenshouder wil leveren en de keuze voor het PIG-systeem, kan dat verlagen van de CO2-voetafdruk zijn.

Duurzaamheidskenmerken toevoegen zoals de CO2-voetafdruk past binnen de inzet van Vion om vleesafzetmarkten verder te segmenteren. Voorbeeld van zo'n deelsegment noemt Van Bergen Robusto, waarvan de hammen voor de Italiaanse en Spaanse markt zijn.

'Een concept goed in de markt zetten kost jaren. Voegen we daaraan in overleg met afnemers een duurzaamheidscomponent toe, dan moet die meerwaarde door de markt worden betaald.'


Berenvlees

Meer prioriteit voor het houden van beren hoort er niet direct bij, zegt Jos Blom, commercieel manager bij Vion Farming. 'Uit oogpunt van een lagere CO2-footprint is dat aantrekkelijk, maar met uitzondering van de Engelse markt verloopt de afzet van berenvlees moeizaam. De meeste internationale markten willen het gewoon niet.'

Duurzaamheid integreren in het GFB-concept past binnen de Building Balanced Chains-strategie van Vion. 'Wij bouwen aan evenwichtige voedselketens die vraaggestuurd en relevant zijn voor alle schakels van boer tot bord.' Vion doet dat via drie sporen: optimaliseren van de levering van vleesvarkens, eiwitverwaarding en productspecialisatie.


Good Farming Balance

Zo'n 75 procent van alle vleesvarkenshouders die hun dieren aan Vion leveren, doet dat binnen het Good Farming Balance-concept. Ze gaan voor het produceren van gelten en borgen – beren zeer beperkt – voor afzet op de internationale markt. Ook kunnen ze kiezen voor marktvraaggestuurde deelconcepten zoals Robusto. Dit concept richt zich op de productie van luxe droge hammen in Italië en Spanje, vette buiken voor Zuid-Korea of voorstukken en nekken voor Griekenland. Het concept heeft zich in vijf jaar doorontwikkeld en bewezen. Over een aantal nieuwe deelsegmenten voor specifieke internationale afzetmarkten zal Vion in 2023 communiceren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer