Nabetaling Vion over 2022 loopt in de papieren

Varkenshouders die in het Good Farming Balance-concept van Vion leveren en meedoen aan het prijsindexgarantie (PIG)-systeem), krijgen een mooie nabetaling over dit jaar. In week 5 van 2023 stort de vleesverwerker een serieus bedrag op de bankrekening van 75 procent van zijn varkensleveranciers.

Nabetaling+Vion+over+2022+loopt+in+de+papieren
© Varkens Archief

'Met de nabetaling van circa 2,7 cent exclusief btw per kilo die ze in 2022 hebben geleverd, komen ze uit op een meer dan markconforme prijs', stelt Koen van Bergen, directeur Livestock & Supply Chains bij Vion Farming.

In totaal gaat het bij Vion om zo'n 5 miljoen vleesvarkens van gemiddeld tegen de 100 kilo geslacht gewicht. De nabetaling bedraagt om en nabij de 14 miljoen euro. 'Als er sprake was geweest van normale marktomstandigheden en we hadden marktconform kunnen muteren, dan hadden we net als de afgelopen jaren bijna niets hoeven na te betalen', erkent Van Bergen.


Duitse en Spaanse perikelen

'Wij willen een robuuster en stabieler PIG-systeem om daarmee kort op de markt zitten. We zetten vanaf 2023 de nabetaling vast op maximaal 1,5 cent per kilo. De uitzonderlijk hoge nabetaling over 2022 is het gevolg van onvoorziene marktbewegingen in vooral Spanje en een van onze thuislanden Duitsland.'

Wij willen een robuuster en stabieler PIG-systeem om daarmee kort op de markt zitten

Koen van Bergen, directeur Livestock & Supply Chains bij Vion Farming

Daarom heeft Vion de Duitslandcomponent in het laatste kwartaal van 2022 uit het prijsmandje van de PIG-systematiek gehaald. Per 1 januari 2023 komt die er weer in terug.


Stoppende varkenshouders

De minder stabiele marktsituatie in Duitsland in 2022 is het gevolg van een complex van factoren. 'Afrikaanse varkenspest, de moeilijke financiële situatie in de varkenshouderij en de toekomstige regelgeving hebben gezorgd voor een groot aantal stoppende varkenshouders', verklaart Jos Blom, commercieel manager bij Vion Farming.

'Het aantal geslachte varkens is in de loop van dit jaar met zo'n 100.000 stuks per week teruggelopen waardoor de op export gerichte markt is veranderd in een Duitse retailmarkt. Dit heeft effect gehad op de prijsmutaties', legt Blom uit.


Ziekmakende PRRS-stam

Ontwikkelingen in de Spaanse varkensvleesproductieketen hadden ook invloed op de marktnoteringen. Blom: 'Het Italiaanse Litera Meat is actief geworden in Spanje en trekt extra aan vleesvarkens, terwijl het inlandse aanbod 7 tot 8 procent lager is geworden. Dit is vooral toe te schrijven aan uitbraken met een ziekmakende PRRS-stam op Spaanse vermeerderingsbedrijven.'

'Daarbovenop kwam de snikhete zomer die de varkensproductie negatief beïnvloedde, terwijl de inlandse vraag in de zomer enorm was door de forse aantallen toeristen. Al deze factoren zorgden in bepaalde periodes voor verrassende prijsmutaties. Dat lagere varkensaanbod kan in 2023 de noteringen beïnvloeden, zolang de Spanjaarden PRRS niet onder controle krijgen.'

In thuisland België zijn prijsmutaties dit jaar ook minder goed voorspelbaar. Blom: 'De varkensproductie loopt flink terug en tussen Belgische vleesverwerkers is er een concurrentiestrijd om het varken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer