Aardwarmteproject Luttelgeest op drijfzand

De Raad van State moet voorlopig het aardwarmteproject van Hoogweg Aardwarmte in Luttelgeest toestaan ondanks een door de Zwolse rechtbank vernietigde vergunning. Door die vernietiging is de productie van aardwarmte voor de bij Hoogweg Aardwarmte aangesloten paprikakwekerijen illegaal geworden.

Aardwarmteproject+Luttelgeest+op+drijfzand
© Niels van der Boom

Desondanks gaat de productie door. Als die wordt stilgelegd, dan is het voortbestaan van het project en de paprikakwekerijen in gevaar, stelt de advocaat van Hoogweg Aardwarmte. Zonder de aardwarmte zijn de kwekerijen aangewezen op de gasmarkt en dat betekent nu torenhoge prijzen.

Bij het duurzame energieproject van Hoogweg Aardwarmte aan de Nieuwlandseweg in Luttelgeest wordt warm water uit de ondergrond opgepompt en naar de paprikakwekerijen in het gebied geleid.


Bij het oppompen komt ook wat gas mee. Dat wordt ook benut door de kwekers in een gebied van 160 hectare rondom het energieproject.


Handhavers

De advocaat van Hoogweg Aardwarmte vreest dat handhavers snel een einde zullen maken aan de illegale situatie. Daarom vroeg hij de Raad van State donderdagmiddag om de productie voorlopig te mogen voortzetten.

Dat kan als de Raad van State het oordeel van de Zwolse rechtbank schorst. Handhavers kunnen dan niet optreden tegen het bedrijf.


Twijfel over urgentie

Maar de Raad van State betwijfelt of de situatie voor het bedrijf wel zo urgent is. Het Staatstoezicht op de Mijnen kan namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die de vergunning verleende, gaan handhaven.

Ook provincie Flevoland kan dat doen. Maar tot nu toe heeft de provincie niets gedaan. Ook zijn er geen signalen dat ze zal handhaven.


Geen harde noodzaak

Anderzijds lijkt er ook geen harde noodzaak te zijn om de productie nu stil te leggen. Provincie Overijssel zorgde er weliswaar met haar bezwaren voor dat de vergunning werd vernietigd, maar een grote tegenstander van het duurzame stikstofvrije energieproject is de provincie ook weer niet.

'We hebben er geen belang bij dat dit project wordt stilgelegd. Maar dit is een principezaak die goed moet worden geregeld', stelde een woordvoerder van de provincie bij de Raad van State.


Natuurgebied Weerribben

Overijssel komt op voor de Weerribben dat vlak bij Luttelgeest in de provincie Overijssel ligt. De provincie maakt zich vooral druk om het gas dat als bijvangst met het warme water bovenkomt. Gasverbranding kan schadelijk zijn voor dit natuurgebied.

De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer