Groningse klei moet Overijssels zand extra boost geven

Veel belangstelling deze week voor een demonstratie op het bedrijf van André van Kooten. Op ruim 70 hectare van zijn melkveebedrijf in Damsholte werd Groningse klei uit de haven van Lauwersoog uitgereden.

Groningse+klei+moet+Overijssels+zand+extra+boost+geven
© Ruben Meijerink

In totaal ging het om 1.000 ton klei. De graslandpercelen kregen een gift van 15 ton per hectare, het maisland deels 15 en deels 20 ton per hectare. Op een paar referentiepercelen werd geen klei uitgereden. 'Volgend jaar gaan we zien wat het doet met de bodem en de opbrengst', zegt Van Kooten.

'Je kunt altijd wel kijken naar demo's en proefvelden, maar nu vind ik het wel mooi om zelf te gaan experimenteren. Het is goed om de bodem te verbeteren, zeker nu de derogatie eraf gaat.'


Subsidie

Van Kooten kreeg via het landelijke Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) een subsidie voor de bodemverbetering. 'Een mooie kans', volgens de melkveehouder. Volgend jaar aan het einde van de zomer volgt er nog een demo om te kijken naar het resultaat.

Volgens initiatiefnemers DAW, Farmin en Klaei heeft het opbrengen van klei op de bodem diverse voordelen. Zo moet de klei zorgen voor een beter watervasthoudend vermogen in de bovenste 10 cm van de grond. Er vindt minder uitspoeling plaats plus een betere beschikbaarheid van mineralen voor bodem en gewas.


Hoog lutumgehalte

De Groningse klei die tijdens deze demo werd gebruikt, wordt normaal teruggestort op zee. In plaats hiervan wordt de bagger gerijpt tot klei. Hierdoor neemt het chloridegehalte af en ontstaat een strooibaar product met een hoog lutumgehalte. Het wordt voor de winter gestrooid zodat het tijdens de winter kan inspoelen en al direct het volgende seizoen een verbetering kan geven.

Volgens Andries Huisman van Farmin hebben 300 boeren interesse getoond voor het product. 'Boeren kijken steeds meer naar de bodem. Ze willen minder afhankelijk worden van de kunstmestindustrie.'


Juiste dosering

De jonge klei hoeft maar eens per vijf jaar te worden aangebracht. 'Nadeel kan zijn dat je bij vaker toepassen te veel zout aan de bodem toevoegt. En te veel is nooit goed. Daarom is een juiste dosering heel belangrijk.'

Ook in Drenthe is er subsidie beschikbaar voor demo's en proeven met de toevoeging van zeeklei op zandgrond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer