EU verruimt regels voor staatssteun

De Europese Commissie (EC) heeft de verlenging tot 2027 van Nederlandse staatssteunregels voor de land- en bosbouwsector goedgekeurd. Die compensatie voor Green Deal-effecten geldt al vanaf 2018. Daarnaast heeft de EC voor alle EU-landen een grotere algemene ontheffing van de staatssteunregels aangekondigd die volgend jaar ingaat.

EU+verruimt+regels+voor+staatssteun
© Twan Wiermans

Daarmee wordt overheidssubsidie voor agrarische projecten ten behoeve van biodiversiteit, klimaat, bodemgesteldheid, gezondheid en natuurherstel ook niet langer beschouwd als 'marktverstorend'. Daarmee lijkt ook de weg vrij te komen voor het uitkopen van de piekbelasters in de Nederlandse stikstofdiscussie.

Eerder dit jaar konden Nederlandse ambtenaren en vier Nederlandse ministers bij de afdeling Mededinging van de EC nog geen duidelijkheid krijgen over de vraag of de tijdelijke regeling mocht worden verlengd of uitgebreid. Het lijkt er nu op dat die door Nederland gevraagde 'verruiming' wordt opgenomen in een EU-brede modernisering van de staatssteunregels. Verlenging van de huidige beperkte Nederlandse regeling lag voor de hand omdat die van de meeste andere EU-landen inmiddels ook is verlengd.


'Besluit helpt zeker'

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat weten dat het proces richting een opkoopregeling voor piekbelasters 'sowieso al de goede richting op liep', maar dat het Europese besluit 'zeker helpt'.

Een woordvoerder van de Europese Commissie kon woensdag de juridische betekenis van de samenhang van twee besluiten voor Nederland niet duiden, maar vermeldde wel dat er tussen Den Haag en Brussel nog steeds onderhandelingen over het stikstofdossier gaande zijn. 'De Europese Commissie staat in contact met de Nederlandse autoriteiten over maatregelen die de reductie van stikstof helpen. We kunnen geen verdere uitspraken doen over de inhoud van deze contacten.'


Geen gelijksoortig bedrijf

Wel is duidelijk dat een veehouder het (staatssteun-)uitkoopbedrag van opgekochte dierrechten niet mag gebruiken voor 'elders eenzelfde activiteit'. In twijfelgevallen zal daar een rechter aan te pas kunnen komen, aldus een EC-zegsman. De LNV-woordvoerder bevestigt dat boeren geen gelijksoortig bedrijf mogen starten.

De verlengde regeling staat niet alleen open voor landbouwers, maar ook voor grondbeherende organisaties en particuliere grondbeheerders die actief zijn in de land- en bosbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer