Bayer is het niet eens met Green Deal-aanpak

Bayer zet vraagtekens bij de route die de Europese Commissie wil doorlopen om de doelen van de Green Deal te bereiken. Volgens het landbouwconcern richt Brussel zich te veel op het terugdringen van volumes en te weinig op de werkelijke impact van die maatregelen.

Bayer+is+het+niet+eens+met+Green+Deal%2Daanpak
© Burt Sytsma Photography

Onlangs gaf duurzaamheidsmanager Marc Sneyders een toelichting op deze visie tijdens een bijeenkomst voor landbouwjournalisten op de ForwardFarm van Bayer in het Belgische Huldenberg.

Sneyders stelt dat de strategie van de commissie de verkeerde aanpak is voor de juiste doelstelling. 'De ambities van boer-tot-bord voor een gezonder en duurzamer voedingssysteem als onderdeel van de Green Deal, onderschrijven we. Maar we geloven niet dat een reductie van chemische middelen met 50 procent, 20 procent minder gebruik van nutriënten of bioproductie op 25 procent van het landbouwareaal daar direct aan bijdraagt.'

Deze reductie- en areaaldoelen zullen er alleen maar voor zorgen dat in de Europese Unie (EU) meer landbouwgrond nodig is om de voedselzekerheid te waarborgen, zegt Sneyders. Uitgaande van de planeetgrenzen noemt de duurzaamheidsmanager dit een ongewenste ontwikkeling.

Dankzij productiestijging is in Europa geen extra landbouwareaal nodig

Marc Sneyders, duurzaamheidsmanager

Sneyders: 'In de EU gebruiken we nu zo'n 45 procent van de grond voor de landbouw, met grasland inbegrepen. Het is te danken aan de toename van de productiecapaciteit per hectare dat we nu nog op hetzelfde areaal landbouw kunnen bedrijven als zestig jaar geleden. Zonder deze vooruitgang zouden we drie keer zoveel grond nodig hebben.'

Primair doel van de Green Deal is het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van burgers. Daarbij wil Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent zijn. Ook vanuit het standpunt van Bayer moet de verduurzaming van de landbouw daar een flinke bijdrage aan leveren, verklaart Sneyders.


Productie op peil houden

De uitdaging daarbij is volgens Bayer het garanderen van de voedselzekerheid en betaalbaarheid van voedsel. Bij een toenemende vraag moet de productie op peil blijven. Verder zijn oplossingen nodig om de impact van klimaatverandering op de productie op te vangen. Daarbij moet ook duidelijk zijn welke positieve rol de landbouw kan spelen bij klimaatadaptatie. Tot slot is er het milieuvraagstuk met aandacht voor de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, watergebruik, watervervuiling en verlies van biodiversiteit.

Sneyders legt uit dat Bayer uitgaat van een holistische aanpak als basis voor de duurzame productie van voedsel. Hij spreekt in dat kader over Integrated Crop Management of meer nog Integrated Farm Management. De aanpak is gericht op het voorkomen van ziekten, plagen en onkruiden via een gezonde bodem, resistente rassen en een goede teeltrotatie.

Verder moet worden ingezet op het tijdig signaleren van aantastingen met scans of algoritmes. Een bestrijding is wellicht plaatsspecifiek mogelijk of met robots. In de benadering van Bayer blijft bestrijding met synthetische middelen de basis voor gewasbescherming, erkent Sneyders. Hij schat het aandeel daarvan in de holistische aanpak voorlopig op meer dan 50 procent.


Knelpunten

Sneijders: 'Nieuwe middelen die we ontwikkelen zullen specifieker werken en nog weer veiliger zijn. Zorg is er over het verlies aan werkzame stoffen vanwege de striktere regelgeving. In verschillende teelten ontstaan daardoor knelpunten.'

Over biologische gewasbescherming zegt Sneyders dat de ontwikkeling trager gaat dan gewenst. 'De voortgang is niet spectaculair en zeker niet voor elk gewasbeschermingsprobleem bieden groene middelen een oplossing. Als het gaat om het beperken van de milieu-impact, verwachten we meer van nieuwe veredelingstechnieken, digitale oplossingen en bijvoorbeeld carbon farming.'


Gewasbeschermingsmiddelen komend jaar duurder

Vanwege sterk stijgende kosten voor de chemische industrie worden gewasbeschermingsmiddelen voor het teeltseizoen 2023 duurder. Dit meldt algemeen directeur Sylvain Moissonnier van Bayer Crop Science Benelux. Wat de prijsstijging gaat zijn, kan hij nog niet concreet aangeven. 'In het hele productieproces, van grondstofinkoop, formuleren tot verpakking en logistiek, zijn de kosten fors gestegen door de duurdere energie en hoge inflatie', legt Moissonnier uit. 'Het blijft verder een uitdaging om voldoende product op de markt te brengen, door onzekere aanlevering van grondstoffen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer