Bezwaren LNV-ministers tegen nieuwe pesticiderichtlijn

De landbouwministers van de meeste EU-landen hebben grote bedenkingen tegen de vorige maand gepresenteerde nieuwe pesticideverordening. Daarin wil de Europese Commissie een vermindering van het gebruik voorschrijven.

Bezwaren+LNV%2Dministers+tegen+nieuwe+pesticiderichtlijn
© Europese Commissie

Slechts een handjevol landen, waaronder Nederland, is voorstander van een verdere verduurzaming van de landbouw. Onder meer door het aandeel biologisch daarin te verhogen.

Gezondheidscommissaris Stella Kyriakides maakte maandag in de maandelijkse EU-landbouwraad duidelijk dat de commissie vasthoudt aan de Green Deal en de boer-tot-bordstrategie. Niets doen is volgens haar geen optie. Wel zei ze dat voor elk land een individuele flexibele aanpak mogelijk zal zijn. Ze benadrukte ook dat er geen verbod komt en dat chemische middelen als 'allerlaatste optie' mogelijk blijven, als er echt niks anders mogelijk is.


Veel ministers zeggen dat hun land de afgelopen jaren het gebruik van chemische gewasbescherming al heeft verminderd en dat dit op een of andere manier zou moeten worden beloond. Ook zijn er bezwaren tegen een totaalverbod op het gebruik in de nabijheid van 'kwetsbare gebieden' zoals bossen en Natura 2000.


Andere schaalindeling

Voor sommige landen, zoals het bosrijke Zweden en Finland of Slovenië en Griekenland met veel natuurgebieden, zou dat neerkomen op een forse vermindering. Die landen pleiten voor een andere schaalindeling van schadelijke middelen.

Kyriakides hield de mopperende ministers voor dat de nieuwe verordening niet al vandaag of morgen ingaat, maar na een overgangsperiode. Ook weersprak ze dat er voor de meeste chemische pesticiden nog geen bruikbare vervanger zou zijn.

De gezondheidscommissaris wees erop dat de Europese Commissie de afgelopen jaren meer dan twintig nieuwe bestrijdingsmiddelen heeft goedgekeurd. Bovendien kunnen de EU-landen boeren via de ecoregelingen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid subsidie krijgen als ze van chemicaliën overstappen op natuurvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer