Machinebouwer Ropa zet door met aardappelrooiers

Het Duitse Ropa krijgt verder voet aan de grond in Nederland. Nieuwe dealers en doorontwikkelde techniek zijn de reden. Het bedrijf heeft zijn oorsprong in bietenrooiers. Vijftig jaar geleden was de eerste machine een zesrijige bunkerrooier op drie assen.

Machinebouwer+Ropa+zet+door+met+aardappelrooiers
© Frits Huiden

Ropa is in bietenrooiers, maar ook met de Maus-bietenladers, een van de grotere partijen in Europa. Jaarlijks worden er honderden rooiers gebouwd en staat er op het fabrieksterrein in het Beierse Sittelsdorf doorgaans een grote voorraad klaar voor uitlevering. Vooral Duitsland zelf en Frankrijk zijn belangrijke markten voor Ropa.

Lang waren de opvallend gele machines niet te koop in Nederland. Tot eind 2013, toen de fabriek de verkoop zelf ter hand nam.

In 2012 kocht Ropa het eveneens Duitse WM Kartoffeltechniek van de Haller Gruppe en stapte daarmee in de aardappeltechniek. WM, voorheen Wühlmaus, was een vreemde eend in de bijt doordat zij uitsluitend rooiers bouwden met een rooibek links van de trekker, terwijl alle andere merken rechts rooien. De bunkers met afvoerband zaten wel rechts.

Ropa verkocht zo'n twintig aardappelrooiers in Nederland

Ropa gooide het concept letterlijk weer om en introduceerde in 2016 de Keiler II-tweerijige getrokken bunkerrooiers met 7,5 tons bunker. In tegenstelling tot de eenrijige Keiler 1 met 6 tons bunker, wat nog het meest een gele WM was, heeft deze de rooibek wel rechts. Daar heeft een trekkerchauffeur ook de rest van zijn bediening zitten.


De rooiers zijn rijk uitgevoerd met een volledig hydraulische aandrijving, Isobus en wielaandrijving.
De rooiers zijn rijk uitgevoerd met een volledig hydraulische aandrijving, Isobus en wielaandrijving. © Frits Huiden

Inmiddels zijn er bijna twintig getrokken aardappelrooiers in Nederland verkocht, weet verkoper van het eerste uur Richard Pubben. Steeds grotere partijen worden dealer van het merk. Zo is Rovadi uit Limburg dealer geworden, Suichies in Drenthe, Perdaems in Noord Brabant, Kort in Groningen en onlangs sloot ook oud-Grimme-dealer Weevers Nieuwstad in Flevoland zich aan.


Universele onderdelen

Ropa ontwikkelt de gertrokken rooiers ook verder door. De Keiler II is behalve met een 7,5 tons bunker ook met een 5,5 tons bunker te krijgen, die rijdend is te lossen. Onderdelen zijn universeel en het onderhoud is daarmee eenvoudiger. Daarbij is er hydraulische wielaandrijving voor nattere omstandigheden.

Helaas ontbeert Ropa nog altijd een axiaalrollenreinigingsset om ook te kunnen rooien op de zware Nederlandse kleigronden.


© Frits Huiden

Kenmerkend is de volledig hydraulische aandrijving, blijkt op een demo die Rovadi gaf op een veld in Noord-Brabant. Daardoor zijn alle reinigingsmatten en onderdelen individueel in snelheid aan te passen voor een optimale reiniging. Er wordt dus onafhankelijk van het toerental van de aftakas gerooid. Hierdoor zou de trekker met een lager toerental moeten kunnen rijden en diesel besparen.


Dubbele bunker

De Keiler Classic II met dubbele bunker kan daarbij alvast aardappelen sorteren in twee maten. De kleine aardappelen zijn apart op te slaan en te verkopen. Sinds eind vorig jaar is er een automaat te krijgen op de egelband en de eerste zeefband. De dubbele joystickbediening is geheel via Isobus gestuurd.

Dikwijls wordt geopperd om ook een zelfrijdende aardappelrooier te bouwen. Hoewel de zelfrijdertechniek bij Ropa in het schap ligt, is het merk er nog niet aan begonnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer