NAJK-voorzitter: niet muggenziften bij overleg Landbouwakkoord

De gesprekken over het Landbouwakkoord starten maandag. Voorzitter Roy Meijer van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) schuift ook aan bij landbouwminister Piet Adema. Meijer zet zijn gespreksonderwerpen op een rijtje. 'We gaan niet muggenziften.'

NAJK%2Dvoorzitter%3A+niet+muggenziften+bij+overleg+Landbouwakkoord
© Harry Tielman

Op vrijdag 26 november kwam minister Piet Adema met zijn landbouwbrief. Hierin kondigde hij aan dat hij wil werken aan een landbouwakkoord dat hij wil sluiten met een hoofdtafel waaraan de belangrijkste bestuurlijke vertegenwoordigers het gesprek voeren, ook vanuit de boerenstand. Ook wij jonge boeren en tuinders zijn gevraagd om plaats te nemen. Dat gaan we doen, maar we gaan niet muggenziften.


Inmiddels twee maanden geleden kwam de redder van het politieke midden, Johan Remkes, met zijn advies Wat kan wel. In zijn rapport, maar vooral in zijn optredens wist hij feilloos te raken waar politiek Den Haag het platteland was kwijtgeraakt en mogelijk, niet meer terug zou vinden.Hij stelde voor om een landbouwakkoord te sluiten dat generieke kaders voor de toekomst van de landbouw definieert. Die moeten op hun beurt kaderstellend zijn voor de puzzelopgave in het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG), de grootste ruilverkaveling van onze tijd in Nederland. Op de dag waarop Remkes zijn advies presenteerde, schreef ik in Trouw een opinie van min of meer gelijke strekking.


De hoofdtafel moet gaan definiëren hoe de weg naar die gezamenlijke visie ingezet kan worden. Ik zet een vijftal vragen op het menu:

1. Wat hebben we nodig om geld te blijven verdienen, zodat we de gezamenlijke opgestelde visie kunnen realiseren?
2. Hoeveel grond hebben we nodig om onze gezamenlijke visie te realiseren en hoe komen we hieraan?
3. Hoe borgen we juridische zekerheid voor onze boeren en tuinders, zodat onze bedrijven ook vergunningstechnisch bestaanszekerheid krijgen en houden?
4. Hoe versnellen we in hoog tempo duurzamere productie, zodat we onze bijdrage aan de maatschappelijk gestelde opgaves beter kunnen realiseren en onze concurrentiepositie in de wereld als koploper doorontwikkelen?
5. Hoe zorgen we dat de Nederlandse land- en tuinbouw aantrekkelijk blijft om in te werken en ondernemen, gezien het geringe aantal bedrijfsopvolgers en aanstormende jonge arbeidskrachten?Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer