Met sensoren vroegtijdig signalen opvangen van bedreigde planten

Om ziekten en plagen te kunnen detecteren en bestrijden voordat ze een gewas beschadigen, onderzoekt Wageningen University & Research (WUR) in het Zuid-Hollandse Bleiswijk een aantal nieuwe sensortechnieken vooral voor de glastuinbouw.

Met+sensoren+vroegtijdig+signalen+opvangen+van+bedreigde+planten
© Wageningen UR Bleiswijk

WUR-onderzoeker Kirsten Leiss gaf onlangs een toelichting op de technieken die worden onderzocht. Zij deed dit tijdens de Kennisdag van Artemis, de belangenvereniging voor producenten van groene gewasbeschermingsproducten. Doel van het onderzoek is vroegtijdige diagnose om ziekten en plagen beter beheersbaar te maken.

Met camera's in combinatie met deep-learningtechnieken op basis van algoritmen is het volgens Leiss mogelijk om meeldauw in roos visueel vast te stellen, relatief kort na een infectie. 'Systemen voor beeldherkenning via camera's draait om het scannen van duizenden foto's van een gewas. Het systeem moet handmatig worden afgestemd op specifieke symptomen om de precisie te optimaliseren.'

Een andere detectiemethode is het waarnemen van geurstoffen. Van planten is bekend dat ze vluchtige antistoffen aanmaken en uitstoten als ze worden aangevallen door ziekteverwekkers, legt Leiss uit. 'Bij elke ziekteverwekker hoort een specifieke geurstof. In een proefopstelling hebben we die kunnen meten bij tomatenplanten die zijn aangetast met echte meeldauw.'


Geurmeter

Volgens Leiss kan dit onderzoek uitmonden in de ontwikkeling van een meter waarmee telers gehalten aan specifieke geurstoffen bepalen. Daar kunnen ze hun bestrijdingsstrategie op afstemmen.

Verder werken WUR-onderzoekers aan een protocol voor airmonitoring. Dit gaat om het detecteren van sporen van ziekteverwekkers in luchtmonsters als methode voor vroege scouting, stelt Leiss. 'De aangezogen lucht uit kassen wordt moleculair geanalyseerd. Op basis van de uitslag weten telers met welke ziektekiemen ze rekening moeten houden en in welke mate.'

Onder meer ook voor de vroege detectie van insecten testen onderzoekers momenteel elektrofysiologie, om als het ware te kunnen luisteren naar planten. Het principe is dat planten vanwege stress elektrische signalen afgeven.


Koppelen aan stress

'Het is de uitdaging om deze signalen op te vangen en te koppelen aan de bijbehorende stress', zegt Leiss. 'In tomaat en gerbera is een project opgestart om elektrofysiologische reacties voor aantastingen als trips, meeldauw en komkommermozaïekvirus te meten.'

Een interessante techniek waarmee glastuinders in een vroeg stadium plagen kunnen bestrijden, is het toepassen van laserstralen. Leiss vertelt over de test van een laserwand om de invlieg van trips te verhinderen. 'Deze bestrijdingsmethode werkt ook op witte vlieg, maar spaart natuurlijke roofvijanden zoals lieveheersbeestjes. We hebben inmiddels vastgesteld dat laserstralen hun werking behouden, ook door plantweefsel heen'

In vervolgonderzoek wordt onder meer bekeken wat het effect is van laserbehandelingen op de plantengroei, laat Leiss weten.


De pratende plant

Onderzoeker Silke Allmann van de Universiteit van Amsterdam houdt zich bezig met de signalen die planten afgeven als ze worden bedreigd. Zij noemt haar onderzoek ‘de kwestie van de pratende plant’, waarbij alles draait om geurstoffen, ofwel ‘green leaf volatiles’. ‘Wij proberen uit te vinden wanneer planten geurstoffen aanmaken, hoe ze die vervolgens gebruiken en of planten zelf ook in staat zijn om deze stoffen waar te nemen.’ Volgens Allmann is het doel het leren begrijpen hoe planten zichzelf beschermen. Zij vertelt dat in eerdere studies al ruim 1.700 verschillende geurstoffen zijn geïdentificeerd in zo’n negentig gewassen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer