Bemanning+schip+onwel+door+giftig+gas+in+veevoer
Nieuws
© Twan Wiermans

Bemanning schip onwel door giftig gas in veevoer

Een schippersechtpaar ligt op de intensive care in het ziekenhuis vanwege het inademen van giftig gas uit het ruim. Het binnenvaartschip was geladen met zonnebloemschrootpellets voor veevoer, meldt de NOS.

Beide schippers lagen de eerste dagen in het ziekenhuis in Nieuwegein, waar ze woensdag van boord werden gehaald, zegt een collega-schipper tegen de NOS. Volgens hem is vooral de vrouw er slecht aan toe en wordt ze daarom naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht overgebracht.

Volgens de Algemeene Schippers Vereeniging ASV wordt een van de schippers in coma gehouden. In een bericht op Facebook schrijft de organisatie dat ze urenlang in de schadelijke lucht hebben gelopen. Uit metingen in de lading blijkt dat de concentratie fosfine (rattengif) 15 ppm was, veel hoger dan de veilige norm van 0,2 ppm.

De brandweer bevestigt dat beide schippers woensdag van boord zijn gehaald en dat uit RIVM-metingen is gebleken dat de concentratie fosfine inderdaad te hoog was. Het schip, de Fox, ligt nog steeds in de Lek in Nieuwegein. Volgens de brandweer is er geen gevaar voor de omgeving.

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer